Soul obnoví humanitární pomoc Severní Koreji. Pošle výživu a vakcíny

Jižní Korea rozhodla, že obnoví humanitární pomoc KLDR. Pomoc ve výši osmi milionů dolarů bude mířit především k severokorejským dětem a těhotným ženám, a to v podobě výživy a vakcín. Rozhodnutí Soulu o obnově humanitární pomoci vyvolalo rozporuplné reakce mezi jihokorejskou veřejností i ve světě. Podle některých analytiků by tento krok mohl být vnímán jako snaha zmařit mezinárodní úsilí o hospodářskou izolaci KLDR, která je reakcí na její pokračující raketové a jaderné testy, uvedla rozhlasová stanice Hlas Ameriky.

Jižní Korea na základě plánu poskytne 4,5 milionu dolarů na výživový program organizovaný Světovým programem pro výživu (WFP). Dalších 3,5 milionu dolarů půjde na dodávky výživy a vakcín, které budou uskutečněny prostřednictvím Dětského fondu OSN (UNICEF). Kdy bude zásilka vyslána, ale jihokorejské ministerstvo pro sjednocení zatím neupřesnilo.

Ministerstvo zdůraznilo, že podpora nezahrnuje žádnou peněžní hotovost, takže „není reálně žádná možnost“, že by Pchjongjang pomoc zneužil na podporu své armády. „Opakovaně prohlašujeme, že budeme pokračovat v humanitární pomoci Severní Koreji s ohledem na žalostné podmínky dětí a těhotných žen v této zemi, a nebudeme přitom hledět na politické otázky,“ uvedl jihokorejský ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon. 

Mluvčí opoziční Lidové strany Son Kum-ju ale prohlásil, že oznámení obnovy pomoci bylo ze strany jihokorejské vlády špatně načasováno. Vysílá podle něj smíšené signály mezinárodnímu společenství, které se snaží vyvinout maximální tlak na KLDR, aby ji přimělo ukončit zbrojní programy.

Koreanista Bláha: Oddělovat humanitární a politické otázky je v tomto případě nebezpečné (zdroj: ČT24)

„Mezinárodní společenství zesiluje sankce a tlak na Severní Koreu a i prezident Mun Če-in jedná ve Spojených státech o posílení mezinárodní spolupráce při řešení severokorejského problému… Pokud si naše vláda bude sama odporovat, nezíská si podporu vlastních lidí, natožpak jiných zemí,“ řekl Son. 

Podle OSN odhadem 18 z 25 milionů Severokorejců trpí v různé míře nedostatkem potravin. „Odhadujeme, že v současné době je asi 200 tisíc dětí v KLDR zasaženo akutní podvýživou, což zvyšuje riziko jejich úmrtí a poruch růstu,“ řekla ředitelka východoasijské a pacifické pobočky UNICEF Karin Hulshofová. „V Severní Koreji chybí potraviny, základní léky a lékařské vybavení na ošetřování malých dětí,“ dodala.

Jižní Korea pozastavila humanitární pomoc svému severnímu sousedovi po čtvrtém jaderném testu KLDR, který diktátorský režim v Pchjongjangu provedl v lednu 2016. Nový jihokorejský prezident Mun Če-in, jenž se ujal funkce v květnu letošního roku, ale zastává názor, že poskytování humanitární pomoci musí být řešeno nezávisle na politickém vývoji.

KLDR nazvala Trumpa po jeho výhrůžkách v OSN „štěkajícím psem“

Za „štěkání psa“ označil severokorejský ministr zahraničí úterní projev amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Valném shromáždění OSN. Trump vyvolal svým proslovem pozdvižení, když prohlásil, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington ji zcela zničí. Vyjádření šéfa diplomacie KLDR je první severokorejskou reakcí na Trumpova slova.

Pes je v korejštině nejhorší nadávkou. Takže to není jen tak nějaký pes, ale je to skutečně hodně ostrá urážka.
Petr Bláha
koreanista

„Existuje takové rčení, které praví: ‚Psi štěkají, ale karavana táhne dál.‘ Pokud si Trump myslel, že nás vystraší psím štěkotem, tak to byl jen sen,“ řekl severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho, jehož projev se na Valném shromáždění OSN očekává v pátek.

Severní Korea 3. září oznámila, že uskutečnila svůj šestý a zatím nejsilnější jaderný test. Rada bezpečnosti OSN v reakci na tuto zkoušku schválila minulý týden přísnější sankce vůči KLDR. Severní Korea ale vzápětí provedla test rakety, která přelétla území Japonska, urazila 3700 kilometrů a dopadla do Tichého oceánu.

Geograf Baar: Možností pro další sankce vůči KLDR už příliš nezbývá (zdroj: ČT24)

Trump na zasedání Valného shromáždění OSN označil severokorejský režim za zvrácený a obvinil ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Uvedl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebude mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit. 

„Nikdo neukázal tolik opovržení k ostatním národům a k blahobytu vlastního lidu jako zvrácený severokorejský režim. Bezohledná snaha Severní Koreje získat jaderné zbraně a balistické střely ohrožuje celý svět nemyslitelnými ztrátami životů. Je odporné, že některé země nejen obchodují s takovým režimem, ale dodávkami zbraní a financí podporují zemi, která ohrožuje svět jaderným konfliktem,“ uvedl americký prezident.

Trump dodal, že doufá, že zásah proti KLDR nutný nebude a že OSN splní svou mírovou funkci. Znovu ale zopakoval, že USA jsou připraveny bránit své spojence včetně Jižní Koreje. A pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, ty nebudou mít jinou možnost, než ji zcela zničit, konstatoval Trump.

„Severní Korea by si měla uvědomit, že denuklearizace je jedinou přijatelnou verzí budoucnosti,“ uvedl Trump. Poděkoval přitom Rusku a Číně za to, že podpořily nedávné přísné sankce OSN. Je ale podle něj třeba mnohem víc, aby se státům podařilo Kimův režim izolovat.