Uprchlíci z KLDR se na Jihu nestačí divit. Jeden z nich tvoří o střetu kultur komiks

Události: Korejský komiks o střetu kultur (zdroj: ČT24)

Všední život v Severní Koreji mnoho důvodů k pobavení neskýtá. Severokorejský uprchlík Čoi Söng-kuk se na něj i na střet kultur, na který každý uprchlík ze Severu zákonitě narazí, dívá s humorem. Svérázné situace, které po útěku na Jih zažil, přetavil do komiksu, jejž si už oblíbily miliony lidí.

„V Severní Koreji je plánovaná ekonomika a státem distribuované příděly, Jižní Korea je tržní ekonomika, ve které dostáváte plat. Z toho plynou velké rozdíly a nedorozumění,“ naznačuje autor komiksu situace, ze kterých při své tvorbě čerpá inspiraci.

V Pchjongjangu pracoval jako animátor filmového studia se zakázkami ze zahraničí, včetně společnosti Walt Disney. S příděly jídla to byla práce snů. Dokud si nevšiml, jak žijí kolegové z Evropy. „Kouřili nejdražší cigarety a v peněženkách měli spoustu dolarů. Říkali, že to je jejich plat. My za stejnou práci brali dolar měsíčně,“ vzpomíná Čoi Söng-kuk.

Chtěl také vydělávat, proto se rozhodl odejít. Nejdřív na černém trhu prodával zboží, později ale utekl.

Korejský komiks o střetu kultur
Zdroj: ČT24

Místo mučení čeká u výslechu šálek kávy

Na Jihu žije přes 30 000 uprchlíků ze Severu. Většina pochází z oblastí kolem hranic s Čínou, které jsou i na severokorejské standardy považovány za zapadákov. Po příchodu do živého konkurenčního prostředí narážejí na mnohé překážky.

Dobírají si je kvůli řeči i neznalosti běžných věcí, třeba kanalizace v bytě. Jednoduché není ani navazování vztahů. Čoi Söng-kuk vzpomíná, jak si spletl zdvořilost spolupracovnice s vyznáním lásky. „V Severní Koreji je nepředstavitelné, aby žena muži navrhla přátelství. To udělá, jen když bez něj nemůže žít. Nepochopil jsem to, tak jsem jí za týden navrhnul svatbu.“

Jindy zase ukazuje výslech po příchodu na Jih. Po zkušenostech doma uprchlíci čekají mučení. Místo toho dostanou šálek kávy. „Jedna věc mě opravdu dojala. Tolik jsme se báli příchodu, ale na Jihu nám řekli: Jste naši občané od chvíle, kdy jste se narodili. Žijte odvážně a sebevědomě. Někteří z nás plakali.“

Je to smutné i legrační zároveň a na korejském webu nesmírně populární. Autor vybírá lehčí témata, žádné mučení ani hladovění. Život na Severu je podle něj absurdní sám o sobě.