Polsko opět vyslýchalo Tuska kvůli Smolensku. Má se čeho bát, tvrdí jeho odvěký rival Kaczyński

Polská prokuratura opět předvolala Tuska k výslechu (zdroj: ČT24)

Polský expremiér Donald Tusk opět vypovídal ve Varšavě jako svědek ohledně tragédie u Smolenska, kde v dubnu 2010 zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński a 95 dalších lidí. „Má se čeho bát,“ prohlásil na adresu současného šéfa Evropské rady lídr polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Výslech se týkal záměny těl v rakvích a trval 8 hodin.

Polské zákony se na Tuska vztahují jako na každého občana, zdůraznil bratr zesnulé hlavy státu. Někdejší lídr opoziční Občanské platformy Donald Tusk stál v čele polských vlád v letech 2007 až 2014.

„Loajálně jsem řekl (německé kancléřce Angele) Merkelové, že s Donaldem Tuskem to může dopadnout různě – aby na to brala zřetel, pokud ho podporuje (jako kandidáta) na předsedu Evropské rady. Nevzala to na vědomí,“ prohlásil Kaczyński.

Tuskův odpůrce
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Nebojím se, vzkázal Tusk do Varšavy

Tuskův příjezd sledovali jeho odpůrci i příznivci. Jedni ho vítali jako evropského prezidenta, druzí jako nepřítele Polska. „Je to to zrádce Polska a pohůnek Merkelové,“ prohlásil jeden z obyvatel Varšavy Wojciech.

Při odchodu ze sídla prokuratury čekal na Tuska podle televize TVN 24 dav, který skandoval „Donald Tusk!“ a přál politikovi „Sto let!“. Tusk poděkoval za podporu a ujistil, že má čisté svědomí: „Nemám se čeho bát a Kaczyński mě nezastraší.“

Prokurátorům podle svých slov nic nevyčítá, ale nepochybuje, že justice má nynějším polským vládcům posloužit „jako nástroj proti soupeřům, opozici či lidem, které nemají rádi, – a obávám se, že do této skupiny patřím“.

Události, komentáře ke kauze Smolensk a výslechům Tuska (zdroj: ČT24)

Jiná těla v rakvích

Tentokrát se výslech týkal pochybení při pitvách obětí smolenské katastrofy. Tusk měl vysvětlit, proč nebyli polští experti při ukládání ostatků těl do rakví v Moskvě. Celkem 33 exhumací, které dosud proběhly, odhalilo, že ve třinácti rakvích byly ostatky jiných osob, v jedné z nich dokonce z pěti různých těl.

Tusk i jeho lidé velmi často opakují, že v Moskvě, kam byla těla převezena, panoval chaos, bylo málo času, byla velmi napjatá atmosféra. Byla to událost, kterou nikdo neočekával. Tusk ale tvrdí, že tam byli i polští experti, kteří na to dohlíželi, ale že patrně nemohli zajistit, aby byly části těl vždy uloženy do správné rakve.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT

„Rodinám zakázali otvírat rakve a k tomu musely být nějaké důvody. A důvodem bylo, že se báli skandálu, protože by zatížil polsko-ruské vztahy. Udržování dobrých vztahů za každou cenu – navzdory tak strašlivé události – mělo posloužit k tomu, aby se Donald Tusk stal někým velmi důležitým v EU,“ tvrdí Kaczyński.

Případný konflikt s Ruskem by Tuskovi zmařil šance na získání nejdůležitějšího křesla v Unii, ze kterého ovšem „Polsko naprosto nic nemá“, a tak jde jen o „projev úplné privatizace politiky“, uvedl lídr PiS.

Bratr zesnulého prezidenta Tuskově vládě připisuje část viny za katastrofu. „Pokud tento člověk říká o Občanské platformě, Donaldu Tuskovi a nás všech, že jsme vrazi, znamená to , že má jistý úmysl. Proto musíme bojovat za nezávislé soudy v Polsku,“ řekl k tomu poslanec Občanské platformy Cezary Tomczyk.

Kaczyńského blízký spojenec, ministr vnitra Antoni Macierewicz, podal na expremiéra v březnu trestní oznámení kvůli „diplomatické zradě“, neboť údajně uzavřel v souvislosti s tragédií s ruským prezidentem Vladimirem Putinem tajnou dohodu v neprospěch Polska. 

Podle Tuska je kauza zpolitizovaná

Značná část polské společnosti ale označuje tato tvrzení za konspirační teorie motivované odvěkou rivalitou mezi Tuskem a Kaczyńským. Expremiér podstoupil osmihodinový výslech již 19. dubna, kdy zdůraznil, že „celá záležitost má mimořádně politický charakter“.

Tehdy byl předvolán jako svědek v kauze údajné neschválené spolupráce polské kontrarozvědky s ruskou tajnou službou FSB, k níž mělo údajně dojít v roce 2010 krátce po nehodě polského vládního letadla u Smolensku a Tusk o ní dle prokuratury věděl.

Rozkol mezi Varšavou a Bruselem se prohlubuje

Mnozí jeho dubnové předvolání považovali za součást očividné snahy polské vlády zdiskreditovat Tuska jako politického soupeře spojováním s různými skandály. Prokuratura je v Polsku podřízena ministru spravedlnosti, který plní i roli generálního prokurátora.

Předvolání k výslechu přišlo záhy po zvolení Tuska šéfem Evropské rady, kterému se Kaczyński prostřednictvím premiérky Beaty Szydlowé snažil marně zabránit.

Chystané Tuskovo potupení předvoláním k výslechu se ale podle opozičních médií zvrtlo v demonstraci, když na varšavském nádraží Tuska vítaly stovky stoupenců mávající vlajkami EU.

„Jsem velmi kritický k tomu, co se dnes děje v naší zemi, ale všechno je v rukou lidí,“ řekl šéf Evropské rady krátce po příjezdu ve zjevné narážce na kroky konzervativní vlády PiS, která se snaží o silnější kontrolu některých demokratických institucí včetně médií a soudů.

Unie už dříve zahájila s Polskem řízení, jež může skončit i odebráním jeho hlasovacích práv, Varšava ale kritiku odmítá s tím, že jde o vměšování do záležitostí suverénní země. Unii se nelíbila již rošáda na ústavním soudu, v poslední době vzrostlo napětí kvůli snahám polské vlády dostat pod větší kontrolu nejvyšší soud.