Na pláže v egyptských letoviscích smějí jen hoteloví hosti, útočník se prý řídil právem šaría

Útok v Egyptě: Češi zatím netlačí na změnu termínu či destinace (zdroj: ČT24)

Pláže v letoviscích smějí po útoku v Hurghadě využívat jen hoteloví hosti. Útočník se zřejmě dostal na pláž díky zakoupené jednodenní vstupence. Podle egyptského listu aš-Šurúk se muž při výslechu odkazoval na islámské právo šaría. Policie to ale zatím nepotvrdila. Podle neoficiálních informací neměl komplice.

Policie zatím neoznámila, zda se jednalo o terorismus. Zatčený mladý muž, který ubodal dvě Němky a další čtyři turistky zranil, zůstává ve vazbě v Káhiře a jeho identita je stále nejasná.

„V Hurghadě se hodně mluví o tom, že mohlo jít o osobní pomstu – že měl znát alespoň jednu ze zavražděných Němek, tato informace ale není potvrzená,“ upozornila redaktorka ČT Katarína Sedláčková.

Na soukromé egyptské pláže smějí po útoku jen hoteloví hosti (zdroj: ČT24)

Už dříve se objevily v místních médiích spekulace, že útočník říkal Egypťanům, že na ně útočit nechce, se zavražděnými ženami prý před incidentem prohodil pár vět. Studuje údajně ekonomii na univerzitě al-Azar, která byla v posledních měsících kritizována kvůli možnému šíření radikálních názorů.

Egyptský list aš-Šurúk tvrdí, že 28letý útočník se odkazuje na islámské právo šaría, které vychází z Koránu a jež propagují teroristické skupiny včetně Islámského státu (IS) k prosazování své vůle.

Muž měl být v kontaktu s IS přes internet a dostat od něj pokyn zaútočit na cizince, napsala v neděli s odkazem na bezpečnostní kruhy německá agentura DPA. Egyptské úřady ale zatím mlčí.

V Hurghadě platí celkově zvýšená bezpečnostní opatření. „Můžeme potvrdit, že jsme tam vídali bezpečnostní pracovníky, ochranku hotelu. Guvernér potvrdil, že policie je prakticky v každé ulici a hlídky kontrolují i aktivity na moři,“ sdělila Sedláčková.

Zástupce sdružení egyptských cestovních kanceláří Iháb Šukrí neočekává, že by v příštích čtrnácti dnech incident ovlivnil zájem turistů o dovolené v Egyptě. Páteční útok se považuje za izolovanou akci. 

Češka, kterou útočník nožem zasáhl do nohy a do zad, byla převezena do Káhiry a tam hospitalizována. Velvyslanectví ČR se postaralo také o jejího přítele a dítě.

Na vlastní pěst po Egyptě raději ne

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že situaci v Egyptě monitorují české zpravodajské služby a že cestovní doporučení pro Egypt se zatím nemění. Stále tak nabádá ke zvýšené opatrnosti a vyhýbání se větším shromážděním.

Individuální cestování mimo organizované výlety se nedoporučuje. Naopak situace v letoviscích, mezi nimiž je jmenována i Hurghada, se popisuje jako klidná. 

„Mohu potvrdit, že většina klientů, kteří do Egypta míří v blízké době, se nesnaží o změnu destinace nebo termínu. Spíš se ptají na konkrétní bezpečnostní opatření v konkrétních hotelech. Při vycházení na trh nebo do restaurací mimo hotel doporučujeme velkou obezřetnost – aby lidé neměli tendenci komunikovat s místními. V případě, že se jim jakékoli chování jeví jako nepatřičné, tak by měli ustoupit a vyhnout se jakékoli konfrontaci,“ doporučuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Vydáno pod