Útok v Hurghadě turisty neodradil, tvrdí egyptský ministr

V letovisku Hurghada platí po útoku zvýšená bezpečnostní opatření, turisté ale zájezdy zatím neruší, uvedl egyptský ministr cestovního ruchu Jahjá Rašíd. Útočník v pátek nožem ubodal dvě Němky a zranil čtyři další turistky, mezi nimi i jednu Češku.

Pro egyptské podniky je takový incident noční můrou. Od nepokojů spojených s takzvaným arabským jarem v roce 2011 stále klesá zájem ze strany turistů. Ještě před sedmi lety přijelo do země na patnáct milionů turistů, loni podle údajů Asociace cestovních kanceláří už jen devět milionů.

Cestovní kancelář, s níž cestovala Češka zraněná při pátečním útoku, nabídla svým klientům v oblasti dřívější návrat do Česka. Využili toho ale jen dvě osoby. Celkem je v Egyptě zhruba na 3000 českých turistů, konkrétně v Hurgadě asi 700.

Motiv stále nejasný

Motiv útoku je dle egyptských úřadů dál předmětem vyšetřování a zatím jej nelze považovat za teroristický čin. Agentura DPA přitom v sobotu s odkazem na bezpečnostní kruhy uvedla, že mladý muž zřejmě jednal na pokyn islamistů.

„Osobně si myslím, že to je další osamělý vlk. Věřím, že na něco žárlil nebo měl v životě problémy, se kterými se nedokázal vypořádat,“ podotkl majitel kavárny v Hurghadě Shady Abdel Raouf.

Páteční útok přišel pouhých 18 měsíců po podobném útoku v Hurghadě. V lednu 2016 dva muži zranili nejméně tři Evropany, když je pobodali u hotelu.

Velkou ranou byl pro Egypt i atentát na ruské letadlo, které se v roce 2015 zřítilo na Sinajský poloostrov s 224 lidmi na palubě. Kvůli tomu bylo dlouho uzavřené oblíbené letovisko Šarm aš-Šajch.

Obliba Egypta v prvním půl roce rostla

Letošní rok se přitom dosud vyvíjel slibně - v prvním čtvrtletí zaznamenali v Egyptě 51procentní nárůst návštěvníků ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Od začátku roku mezi návštěvníky převládali Němci, po nich následovali Ukrajinci, Saúdští Arabové, Číňané a Britové.