Macron hodlá omezit počet poslanců a zrušit v zemi výjimečný stav

Události: Macron představil parlamentu své plány (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve slavnostním projevu před oběma komorami parlamentu ve Versailles nastínil priority svého pětiletého mandátu. Mimo jiné chce omezit počet poslanců o třetinu a zrušit výjimečný stav, který ve Francii platí rok a půl.

Prezident hned na začátku hodinu a půl trvajícího projevu prohlásil, že se vydá radikálně odlišnou cestou než jeho předchůdci, jejichž bilanci označil za „neuspokojivou“. Dodal, že důraz chce během své vlády klást na tři principy: efektivitu, odpovědnost a zastupování veškerého obyvatelstva.

Všichni dobře víme, že něco velmi hlubokého nás spojuje, pohání nás a zavazuje. Je to prostá láska k naší vlasti.
Emmanuel Macron

Efektivita v případě parlamentu podle něj znamená plodit méně legislativy, aby poslanci mohli „věnovat více pozornosti důležitým zákonům“. „To je role parlamentu,“ řekl Macron. Je přesvědčen o tom, že toto opatření zlepší kvalitu práce zákonodárného sboru.

Macron navrhuje snížit počet poslanců a senátorů o třetinu. Při volbách do dolní komory by rád viděl určitou „dávku poměrného systému“ v současném většinovém. Chce prosadit také zrušení speciálního soudu pro členy vlády, který se zabývá trestnými činy nebo přestupky během funkčního období. Nově by se tak členové vlády zodpovídali běžným soudům.

Vyhradil si rovněž právo vyhlásit referendum, pokud reforma institucí nebude hotová do jednoho roku. Chce se vyvarovat toho, aby reforma byla jen „kosmetickou změnou“ nebo jakýmsi „polotovarem“. Rovněž dialog o důležitých zákonech mezi vládou a sociálními partnery, například odbory, by podle Macrona neměl trvat více než dva roky. 

Projev Emmanuela Macrona (zdroj: ČT24)

Evropa potřebuje chytit druhý dech

Prezident také vyzval k budování silnější Evropy. „Pevně věřím v Evropu,“ zdůraznil. Chápe nicméně skepticismus některých lidí. „Desetiletí, které právě skončilo, bylo pro Evropu kruté. Krize jsme zvládli, ale ztratili jsme směr,“ uvedl prezident, jehož přáním je oživit Evropu „oslabenou byrokratickým bujením“.

Do konce roku chce podle něj Francie spolu s Německem spustit všude v Evropě konference otevřené veřejnosti s cílem dodat Unii druhý dech.

Nový prezident rovněž ohlásil přezkoumání francouzské vojenské strategie vzhledem k novým globálním hrozbám. „Tento svět je nebezpečný, hrozby se nahromadily,“ řekl Macron a dodal, že jednotlivé státy musejí spolupracovat více než jindy. Potvrdil, že Francie zůstane vojensky angažovaná v boji proti extremismu ve světě. 

Někdejší sídlo králů ve Versailles, které si prezident pro svůj projev vybral, někteří poslanci kritizovali jako „monarchistický výstřelek“ a rozhodli se vystoupení hlavy státu bojkotovat. Macron oznámil, že hodlá před obě komory parlamentu předstupovat každý rok, aby „složil účty“. 

Vydáno pod