Trump jednal o NATO s rumunským prezidentem. Jde o první návštěvu z východu Evropy

Země NATO musí sdílet břemena, a to včetně finančních závazků v podobě výdajů na armádu. Po jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve Washingtonu to prohlásil jeho rumunský protějšek Klaus Iohannis. Trump se opět přihlásil k článku pět smlouvy NATO o kolektivní obraně v případě agrese. Dle agentur tak učinil vůbec poprvé veřejně.

Zmíněný článek považuje útok na jednoho člena NATO za útok na celou Alianci. Trump v minulosti naznačil, že státy, které nepřispívají dohodnutými dvěma procenty svého HDP na armádu, se nemusí americké pomoci v případě napadení dočkat.

Později však od tohoto názoru ustoupil, opakovaně ale vyzývá všechny alianční země, aby dostály svým finančním závazkům. Například Česká republika jako většina aliančních států dvouprocentní závazek zatím neplní.

Iohannis na tiskové konferenci s Trumpem řekl, že členské státy NATO musí společně sdílet všechna břemena, která s sebou členství nese, a to včetně vojenských výdajů.

Trump předtím Rumunsku poděkoval, že chce splnit závazek v podobě výdajů na vojsko ve výši minimálně dvou procent výkonu ekonomiky. Americký prezident zároveň vyzval ostatní alianční státy, aby se zachovaly stejně.

Iohannis, který se s Trumpem setkal jako první nejvyšší představitel postkomunistických zemí ze střední a východní Evropy, americkému prezidentovi řekl, že je v zájmu Spojených států, aby po jejich boku stála silná Evropa. Také řekl, že Evropská unie nesmí stát proti NATO, ale spolupracovat s ní.