Možná se nedozvíme, proč to udělal, komentuje londýnská policie útok u parlamentu

Události: Dopad teroristického útoku na tajné služby (zdroj: ČT24)

Londýnská metropolitní policie nadále věří, že útočník Khalid Masood, který u britského parlamentu zabil čtyři lidi a dalších 50 zranil, jednal osamoceně. Nic ani nenasvědčuje, že by byly plánovány další útoky, sdělily zpravodajskému serveru BBC News policejní zdroje. Po atentátu bylo zadrženo 12 lidí, ve vazbě zůstávají dva lidé, jeden z nich byl zadržen v neděli. Ministryně vnitra nově požaduje, aby tajné služby měly možnost číst kódované zprávy různých internetových aplikací, skrze něž teroristé často komunikují.

„Musíme se všichni smířit s tím, že možná nikdy nepochopíme, proč to udělal. Tato informace mohla zemřít s ním,“ prohlásil policista Neil Basu. „Nadále jsme přesvědčeni o tom, že Masood jednal ten den sám. Nemáme žádné tajné informace, které by naznačovaly, že jsou plánovány další útoky,“ dodal.

„Ovšem i v případě, že svůj čin připravoval sám, se musíme pokusit objasnit, proč tento neslýchaný čin spáchal, abychom uklidnili Londýňany a poskytli odpovědi na otázky rodin obětí i přeživších,“ ubezpečil dále Basu.

„Jsme odhodláni zjistit, zda Masood byl osamělý vlk inspirovaný teroristickou propagandou, nebo jestli ho k činu jiní povzbuzovali, zda ho někdo podporoval, či dokonce řídil,“ prohlásil policista, jenž současně vyzval lidi, kteří Masooda znali, aby se přihlásili policii.

„V britských médiích se objevila informace, že Islámský stát v tajné komunikaci vyzval k útoku osamělého vlka právě v Londýně, a to jen několik týdnů před tím, než Masood zabil čtyři lidi,“ sdělila zpravodajka ČT v Londýně Katarína Sedláčková.

Sedláčková: Média spekulují o rozkazu Islámského státu (zdroj: ČT24)

Ve vazbě zůstává muž z Birminghamu

V Birminghamu, Manchesteru a Londýně bylo po atentátu zatčeno 12 podezřelých, devět z nich policie propustila bez dalšího stíhání. Desátou propuštěnou je žena, která vazbu opustila na kauci. Od 23. března je zadržován 58letý muž, který byl dopaden v Birminghamu. Z tohoto anglického města je i třicetiletý muž zadržený až v neděli.

Zpravodajka České televize Katarína Sedláčková upozornila, že na základě zákona o terorismu smí být muž držen ve vazbě až dva týdny. Londýn se také dále zaobírá změnami bezpečnostních opatření především v okolí parlamentu, kde k útoku, který trval pouhých 82 vteřin, došlo. Policista, jehož Khalid Masood zabil, nebyl ozbrojen. „Měl pouze ochrannou vestu, která mu nepomohla,“ upřesnila Sedláčková.

Dvaapadesátiletý Brit Khalid Masood ve středu vjel s autem na chodník, přičemž jeho řádění nepřežili tři lidé a pět desítek jich bylo zraněno, z toho 31 skončilo v nemocnici. Pak vyběhl z auta a u parlamentu nožem zabil policistu. Nakonec jej ostraha zastřelila.