Cizí vojáky v Sýrii budeme považovat za útočníky, varoval Asad

Sýrie bude považovat jakékoli cizí vojáky poslané na její území bez svolení Damašku za útočníky. V rozhovoru s čínskou televizí to řekl syrský prezident Bašár Asad. Spojené státy tento týden oznámily, že vysílají do Sýrie dalších 400 vojáků, kteří se zapojí do bojů o Rakká. Napětí panuje i v Damašku, kterým v sobotu otřásly dva výbuchy a vyžádaly si desítky obětí.

Asad podle svých slov zatím nezaznamenal „nic konkrétního“ z plnění slibů amerického prezidenta Donalda Trumpa o boji proti radikálnímu Islámskému státu (IS), ale doufá, že americká administrativa splní, co slibovala. Trump nařídil ministerstvu obrany vypracovat plán zničení IS. Spolupracovat chce s dalšími zeměmi.

V rozhovoru s Asadem se mluvilo také o syrských rozhovorech, které pořádá OSN a které mají pokračovat 23. března. Syrský prezident řekl, že od nich nic nečeká, ale považuje je za určitý krok k řešení krize. O budoucím politickém systému v Sýrii podle něj rozhodnou „Syřané v referendu“.

Dobytí Rakká je naše priorita, uvedl Asad

K nynějším bojům v Sýrii Asad řekl, že jednotky jeho armády „jsou velmi blízko“ Rakká, což je hlavní stan IS v Sýrii. Rakká „je pro nás priorita“, prohlásil. IS ztrácí svou iráckou centrálu, jíž byl Mosul, ale stále se drží na severu Sýrie. K Rakká směřuje koalice Demokratických sil Sýrie (SDF), v níž bojují také kurdské milice. USA odhadují, že ve městě je na 200 tisíc civilistů a asi 4000 bojovníků IS.

Spojencem SDF je mezinárodní koalice vedená Američany. Její mluvčí John Dorrian tento týden potvrdil, že USA k dosavadním 500 specialistům, kteří působí na severu Sýrie, posílají dalších 400 vojáků. Podle Dorriana budou v Sýrii dočasně, nebudou bojovat v první linii, ale budou pomáhat SDF.

Pentagon tento týden také oznámil, že poslal jednotky k městu Manbidž, aby tam pomohly uklidnit napětí. Toto město dobyly z rukou IS jednotky SDF loni v létě. Zájem o něj má ale Turecko, které operuje na severu Sýrie od loňska, aby zamezilo většímu vlivu Kurdů na severu Sýrie u hranic s Tureckem.

Při výbuchu náloží v Damašku zemřely desítky lidí

Trvalý klid stále není ani v Damašku. V sobotu jím otřásly dva výbuchy. Zemřely při nich čtyři desítky lidí, oběťmi jsou převážně Iráčáné. Útok si vyžádal i mnoho zraněných. Syrská státní tisková agentura SANA útok připsala „teroristům“, což je termín, kterým Damašek označuje své oponenty i islámské radikály.

Podle arabské televize Majádín byly při explozích zasaženy autobusy, které vezly šíitské poutníky na hřbitov Báb as-Saghír. Nálože vybuchly u tohoto hřbitova, který je jedním z nejstarších v Damašku a na němž jsou pohřbeni šíitští náboženští představitelé. Hřbitov leží jižně od historické části Damašku a podle stanice Majádín patří oblast v jeho okolí k dobře střeženým.

V minulých letech bylo z Damašku hlášeno několik útoků na šíity. K většině z nich se přihlásily skupiny nepřátelské Íránu a libanonskému šíitskému Hizballáhu, což jsou spojenci syrského režimu v nynější občanské válce.

V čele Sýrie stojí představitelé místní šíitské sekty alávitů, k níž patří i klan prezidenta Bašára Asada. Většina Syřanů ale vyznává sunnitskou větev islámu.