Lokální média: Vůdce Islámského státu Bagdádí vyzval irácké bojovníky k ústupu

Vůdce takzvaného Islámského státu abú Bakr al-Bagdádí údajně přiznal porážku svého hnutí v Iráku. Své bojovníky vyzval, aby se stáhli z bojů a ukryli v horách. Uvedla to irácká televize as-Sumaríja, která zmiňuje zdroje v irácké provincii Ninive. Zprávu se ale zatím nepodařilo oficiálně potvrdit.

Bagdádí označil svůj vzkaz za rozlučkový a vyzval spřízněné kazatele, aby ho co nejvíce šířili. Jak dodává televize al-Arabíja, Bagdádí údajně nařídil zrušit úřady, které se starají o nábor nových sympatizantů. Zároveň vzkázal zahraničním bojovníkům, aby se vrátili do svých zemí.

Mnoho džihádistů pod vlajkou IS nyní prchá z Iráku a směřuje do sousední Sýrie. Aktuálně bojůvky IS čelí mohutné ofenzivě v iráckém Mosulu, poslední silné baště islamistů v této zemi.

Irácké armádě se podařilo obklíčit západním Mosul

Vojsko nyní uzavřelo poslední z hlavních výjezdů ze západní části města. Radikálové, kteří brání mosulské západní čtvrti, tak přišli o další z tras, jimiž mohli prchat na západ k městu Tall Afar a syrské hranici.

O západní Mosul se bojuje od 19. února, východní část města padla po tříměsíčních bojích v lednu. Irácké oddíly postupují do západních čtvrtí od jihu, 9. obrněná divize obkličovala město ze západu a mířila právě k silnici mezi Mosulem a Tall Afarem, aby přeťala IS únikovou trasu.

Jeden z velitelů 9. divize řekl, že vojáci jsou kilometr od místa, jemuž se říká Mosulská brána, což je vstup do Mosulu ze severozápadu. „Máme silnici pod kontrolou, vidíme ji,“ řekl generál. Obyvatelé Mosulu řekli, že je od úterka severozápadní dálnice pro civilisty uzavřená.

Tall Afar leží asi 60 kilometrů západně od Mosulu. IS zabral části Iráku a syrského severu v roce 2014, v Iráku nyní drží západní Mosul a stále také Tall Afar. Odhaduje se, že v západních čtvrtích Mosulu je asi 2000 bojovníků IS.

AP: Irák vypadl z nového protiimigračního seznamu USA

Podle agentury AP Irák jako země, která hraje klíčovou úlohu v boji s Islámským státem, vypadl z nově připravovaného dekretu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Původní dekret zakazoval občanům sedmi převážně muslimských zemí vstup na území USA. Později jej ale zablokoval soud.

Nový exekutivní příkaz měl Trump vydat už během února. Podle informace AP se zveřejnění dekretu očekává „v příštích dnech“.