Trump stále ladí nový dekret k migraci, tento týden nebude, řekl jeho spolupracovník

Nový dekret omezující imigraci vydá americký prezident Donald Trump až v průběhu příštího týdne. Informovaly o tom ve středu agentury AP a Reuters s odvoláním na nejmenované činitele Bílého domu. Trump přitom sliboval, že exekutivní příkaz nahrazující původní dekret zablokovaný soudy podepíše již v tomto týdnu.

Nejmenovaný Trumpův spolupracovník novinářům řekl, že příkaz bude vydán „někdy příští týden“ bez bližší specifikace důvodů, které k odkladu vedly.

Trumpovi lidé stále přepracovávají nařízení, jehož platnost po sérii žalob pozastavil soud. Podle některých amerických médií z něj chce Bílý dům vypustit spornou pasáž o úplném zákazu vstupu syrských uprchlíků do země. Nově se patrně objeví výjimky pro držitele takzvaných zelených karet opravňujících k pobytu v USA.

Naopak nezměněné mají podle informací médií zůstat další kritizované body, mezi nimi například dočasný zákaz vydávání víz pro občany sedmi převážně muslimských států, tedy Íránu, Iráku, Somálska, Súdánu, Sýrie, Libye a Jemenu.

Americké organizace pro ochranu lidských práv už před vydáním dekretu dávají na vědomí, že bez ohledu na jeho obsah nařízení znovu zažalují, pokud bude rozlišovat přistěhovalce podle náboženského přesvědčení.

  • Po necelém měsíci působení Donalda Trumpa na postu amerického prezidenta se bilance jím vydaných exekutivních příkazů přehoupla přes dvacet. Velkou pozornost vzbudil hned v den inaugurace (20. ledna) pokyn, kterým přikázal minimalizovat finanční zátěž spojenou se zdravotní reformou exprezidenta Obamy, než bude program Obamacare zcela zrušen. 
  • V pondělí 23. ledna podepsal Trump exekutivní příkaz o formálním odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP), které Obamova administrativa zdlouhavě dojednávala. Že bude chtít dohodu co nejdříve zrušit, avizoval už dříve.
  • O den později, 24. ledna, přispěchal Trump se dvěma exekutivními příkazy, kterými rozhodl o pokračování výstavby dvou sporných ropovodů – Keystone XL a Dakota Access.
  • Den nato, 25. ledna, oznámil Trump v příslušném výnosu svůj záměr dodržet předvolební slib a vystavět zeď na hranicích s Mexikem
  • Zatím nejkontroverznější Trumpův dekret spatřil světlo světa v pátek 27. ledna. Na základě tohoto příkazu o přísnějším prověřování imigrantů byl na 120 dnů pozastaven program Spojených států pro přijímání uprchlíků a na dobu 90 dnů byl zakázán vstup do USA občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. Dekret nicméně opakovaně zablokovaly soudy.
  • Exekutivním příkazem z 3. února pověřil Trump ministerstvo práce, aby zrevidovalo legislativu z Obamovy éry, týkající se regulace finančního sektoru.
  • Ve čtvrtek 9. února pak přišla na řadu trojice exekutivních příkazů, které podle šéfa Bílého domu pomohou zemi v boji proti kriminalitě ve Spojených státech. Jeden z nich je namířen proti drogovým kartelům operujícím v USA i v zahraničí, zejména v Mexiku. Další má lépe ochránit představitele policie před zločinnými útoky.