Politico: V novém dekretu nebude pro Syřany platit úplný zákaz

90' ČT24 s diplomatem Janem Kavanem (zdroj: ČT24)

Nový protiimigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa nejspíš nebude obsahovat úplný zákaz vstupu Syřanů do země. Tvrdí to americký server Politico. V nařízení ale podle všeho zůstane řada pasáží z minulého textu, který soudy zablokovaly. Smršť exekutivních vyhlášek se stala nejviditelnějším tématem prvního měsíce Trumpovy vlády. V Devadesátce první týdny Trumpa hodnotil bývalý ministr zahraničí Jan Kavan.

Upravená verze Trumpova dekretu by podle zjištění Politico měla obsahovat i pasáže o zastavení vládních přistěhovaleckých programů. To se nicméně vztahuje i na Syřany. Zachováno má být i ustanovení, které dočasně zakazuje vydávání víz pro občany sedmi převážně muslimských států, tedy Íránu, Iráku, Somálska, Súdánu, Sýrie, Libye a Jemenu, píše Politico.

Kritici se podle amerického serveru obávají, že dočasná platnost se snadno může změnit na trvalou. Občané sedmi postižených států totiž zřejmě nedokážou dostát podmínkám zevrubné kontroly, kterou pro přistěhovalce vláda hodlá zavést. Až budou tyto podmínky splňovat, Bílý dům slibuje embargo zrušit.

Dokud bude dokument stále obsahovat zákaz vstupu, se soudním napadáním nepolevíme. Odstraněním pár slov jednoduše nezmizí diskriminace, kterou zákaz představuje.
Lee Gelernt
Americký svaz pro občanské svobody

Americký svaz pro občanské svobody (ACLU) i další sdružení však slibuje, že nehledě na změny hodlá dekret znovu napadnout u stejných soudů, u nichž dekret už dříve neprošel. Podle kritiků jsou záměry Trumpa diskriminací na základě náboženství – a tudíž v rozporu s americkou ústavou. Prezident ale trvá na tom, že jeho kroky mají zajistit ochranu Spojených států před teroristy.

Ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly hovořil o změnách už minulý týden na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Předeslal, že detaily nového dekretu oznámí administrativa v řádu dní – a lidé, kteří jsou letecky na cestě do USA, nebudou ihned po příletu zadrženi a vyzváni k opuštění země. Kelly rovněž uvedl, že nová exekutivní vyhláška se nedotkne lidí, kteří mají povolení k trvalému pobytu.

Nový dekret by podle zdrojů Politico měl být také shovívavější k lidem s dvojím občanstvím. Například Libyjec, který má francouzský pas, bude zřejmě moci s tímto dokladem do USA přicestovat.

Lidí ze sedmi zmíněných zemí s platným vízem by se zákaz dle informací webu skutečně neměl týkat. Není ale jasné, co bude s lidmi, kteří měli platné vízum, nicméně to jim bylo zrušeno při zavádění první verze dekretu.

Trumpova administrativa se pokusila okamžitě zavést exekutivní vyhlášku zveřejněnou 27. ledna. To vedlo k chaosu na mnoha mezinárodních letištích – řadě lidí s povolením k pobytu či držitelů víz najednou nebyl povolen vstup do země.

Protest na jednom z bostonských letišť
Zdroj: Reuters

Kvůli tomu právě v letištních terminálech protestovaly skupiny právníků a aktivistů, kteří žádali pro cestující uvolnění vstupu. Původní dekret se dokonce dotkl i iráckých tlumočníků, kteří doprovázeli americké jednotky a měli zvláštní víza po několikaměsíčním prověřování. Také oni by podle nového dekretu měli být z právních bariér vyňati – mimo jiné i díky přímým žádostem z ministerstva obrany.

Ministr Kelly o víkendu v bavorské metropoli ujišťoval, že kontroverzní dekret bude přechodným opatřením. Vláda podle něj potřebuje prostor, aby prověřila vízové procedury a uprchlické programy z pohledu bezpečnosti.

Při několika rozhovorech v minulosti Trump zmínil, že při přijímání náboženských menšin by rád dal přednost křesťanům. Několikrát také varoval před úplným zákazem vstupu pro muslimy, později tuto formulaci změnil na „extrémní prověřování“.