Írán nikdy nevyrobí jaderné zbraně, řekl v Mnichově ministr zahraničí Zaríf

Íránský ministr Zaríf: Nebudeme vyrábět jaderné zbraně (zdroj: ČT24)

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf odmítl, že by jeho země pracovala na vývoji jaderné zbraně. Řekl to ve svém proslovu v poslední den mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově. Írán se podle něj nepodvolí žádnému tlaku ani sankcím. Komentoval tak nedávná vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa o oficiální výstraze Íránu.

„Íránu byla oficiálně doručena výstraha. Měli by být vděčni za tu hroznou dohodu, kterou s nimi Spojené státy uzavřely,“ tweetoval nedávno Trump po íránském raketovém testu. Narážel tak na jednání, která v roce 2015 ukončila letité spory o íránský jaderný program. Dohoda ruší protiíránské sankce výměnou za zpomalení jaderného programu v Íránu. Program je stále přísně monitorován a nesmí být vojensky zaměřen.

Americký viceprezident Mike Pence v sobotu na konferenci mimo jiné řekl, že Spojené státy mění kurz a vůči Íránu přitvrdí. Dokud bude Trump v úřadu, země prý nezíská jadernou zbraň.

Poslední den bezpečnostní konference v Mnichově (zdroj: ČT24)

„Írán nereaguje dobře na výhrůžky, tlak a sankce, ale reagujeme velmi dobře na vzájemný respekt,“ komentoval vyjádření prezidenta Trumpa ministr Zaríf. Doplnil také, že jaderné zbraně země vyrábět nebude. Nepřispěly by podle něj ani k bezpečnosti Íránu, ani k bezpečnosti jiných zemí.

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman později zdůraznil, že ho znepokojují ambice Íránu týkající se jaderných zbraní i balistických střel, jakož i snaha Teheránu podkopávat režimy v dalších blízkovýchodních zemích jako je Bahrajn, Jemen, Libanon či Saúdská Arábie. Mezinárodní společenství by podle něj mělo vůči Íránu postupovat mnohem razantněji.

Podobně hovořil i ministr zahraničí Saúdské Arábie Ádil Džubajr, podle něhož je Írán největším světovým podporovatelem terorismu, jehož cílem je zničit Saúdskou Arábii. Odmítl také Zarífův návrh, aby země Perského zálivu vytvořily skupinu, která bude pravidelně jednat o problémech regionu.

Po šéfovi íránské diplomacie budou američtí kongresmani diskutovat o zahraniční politice Trumpovy administrativy. S dalšími projevy pak vystoupí zástupci Izraele, Turecka nebo Saúdské Arábie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Debatovat se bude také o situaci v Sýrii a o řešení více než pět let trvajícího konfliktu, který se bez většího úspěchu pokusily v poslední době urovnat rozhovory v kazašské Astaně.

„Je důležité spustit politický proces. Doufám, že se obnoví rozhovory v Ženevě, také Astana je velmi důležitá. Také je důležité si uvědomit, že bez urovnání situace v Sýrii nebudeme schopni porazit Islámský stát,“ uvedl na konferenci generální tajemník OSN Antonio Guterres.

Pence vyzval evropské země k zvýšení výdajů na obranu

Hlavním tématem konference byly vztahy Spojených států s Evropou. Americký viceprezident se jasně přihlásil ke spojenectví a vyzval evropské země, aby zvýšily výdaje na obranu a nepodkopávaly celou alianci.

„Z evropské strany zaznělo, že síla a stabilita by neměla být spojována jen se silnými vůdci, jenom s posilováním obrany, ale že ta síla také souvisí s kvalitou vztahů,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který spolu se šéfem Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem zastupuje na konferenci Česko.

Požadovaná dvě procenta HDP vydává na obranu jen pět členských zemí NATO a Evropu oslabuje také neefektivní struktura zbrojního průmyslu.