Humám Hamúdí: Irák je důležitý článek v boji s IS. Trumpův výnos byl pro nás šok

Události, komentáře s Humámem Hamúdím (zdroj: ČT24)

Nespravedlivý a nešikovný krok, který pouze hraje ve prospěch teroristů. Tak hodnotí místopředseda iráckého parlamentu Humám Hamúdí výnos amerického prezidenta Donalda Trumpa, který dočasně zakázal vstup občanům z Iráku a dalších šesti zemí na území USA. Irák podle Hamúdího potřebuje, aby mu svět pomohl v boji s islamisty, a ne aby vedl boj proti němu samému. Hamúdí byl hostem pořadu Události, komentáře s Lukášem Dolanským.

Jak rozumíte kroku Donalda Trumpa?

Co se týče zákazu Iráčanům cestovat do Ameriky, tak to byl obrovský šok pro irácký lid. Irácký lid měl totiž obrovské ztráty v boji proti DAEŠ a teroristům a několikrát v tomto boji zvítězil. Irák je hrdý na to, že je jedním z mála států, kterým se podařilo pokořit tyto teroristy. Je velmi smutné slyšet potom takovéto věci. Ministerstvo zahraničí bylo šokováno, spojilo se se svou protější stranou v Americe. Ze strany USA je to porušení diplomatických a mezinárodních vztahů a dohod.

Nemá každý stát právo na určení vlastních pravidel?

Ano, s tím nemáme problém. Ale toto usnesení bude ve prospěch teroristů. (…) Amerika má celonárodní postoj proti muslimům. A je to upevňování myšlenky mezikulturního boje a podporuje se tak terorismus.

Irák ale také zakazuje některým národnostem vstup na svoje území. Třeba Izraelcům.

My proti nim nic nemáme, ale jde o diplomatickou věc, že tento stát neuznáváme jako legitimní. Nemáme nic proti Židům, pokud chtějí navštívit Irák, mohou kdykoliv.

Vy jste řekl, že tento krok podpoří teroristické uskupení Islámský stát. Z čeho vycházíte?

Vzkaz v tomto rozhodnutí je, že je namířený proti Arabům a muslimům, a je nařknutím z terorismu. Je rozdíl mezi náboženstvím a terorismem. USA takto nespravedlivě vzkazují, že jsou všichni muslimové teroristi.

Rozumíte strachu z islámského terorismu?

Ano, máme z toho velké obavy. V Iráku s tím máme obrovské problémy. Snažíme se nad tím vyhrát, ale nejednáme s tím takto nešikovně. Nepodnikáme nespravedlivé kroky vůči ostatním.

Může tohle vést k protiamerickým náladám v Iráku?

Mnoho Američanů je na naší straně v tomto rozhodnutí, i na ministerstvu zahraničí, takže Iráčani v tom nevidí žádnou negativitu vůči Američanům. Vadí jim jen rozhodnutí jako takové.

Irácký parlament už v pondělí schválil rezoluci, kterou chtěl v zásadě zavést totéž. Dovedete si představit, že by něco takového uspělo?

Je to rozhodnutí na základě mezinárodních smluv a reakce, aby nás respektovali stejně, jako my respektujeme je.

Dovedete si představit, že byste to skutečně zavedli?

Diskutuje o tom mnoho specialistů a politologů.

I přesto, že dnes je v Iráku několik tisíc Američanů, kteří vám pomáhají bojovat s islámským státem?

Ano, je to pravda. Je to vlastně reakce, aby se znovu zvážilo to rozhodnutí, aby nám řekli, že nejde přímo o Irák, ale jen o skupinu, která u nás působí. My proti ní bojujeme jako celek, jako arabské státy. Je to naše práce, abychom proti těmto teroristům naším vlastním tělem a krví bojovali. Je třeba, abychom ze světa dostali pomoc místo toho, aby proti nám bojovali jako celku. Protože my jsme důležitým článkem v boji proti IS.