Pence v Bruselu: Rusko se snaží přepsat hranice, musí plnit minské dohody

Události: Pence ujistili EU i NATO o podpoře z Washingtonu (zdroj: ČT24)

Spojené státy přikládají transatlantickým vztahům značný význam, ujistil během návštěvy bruselského sídla NATO americký viceprezident Mike Pence. Je to podle něj vzkaz prezidenta Donalda Trumpa evropským spojencům, kteří ale zároveň musejí pro chod Aliance dělat více. Už letos od nich očekává vyšší výdaje na armádu. Pence se v Bruselu sešel i s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem. Ten řekl, že EU jednoznačně spoléhá na to, že nová americká administrativa bude podporovat sjednocenou Evropu.

Pence prohlásil, že USA dodrží své závazky a bude bránit teritoriální integritu evropských zemí v době, kdy se Rusko snaží přepisovat hranice. Trump mu prý dal za úkol tlumočit vzkaz, že americko-unijní partnerství bude pokračovat.

Podle amerického viceprezidenta mají obě strany společné hodnoty i dědictví. „A především stejný smysl – podporovat mír a prosperitu, svobodu, demokracii a vládu práva. A těmto cílům zůstáváme oddáni,“ podotkl.

Rusko budeme i nadále hnát k odpovědnosti kvůli jeho aktivitám na Ukrajině, zdůraznil pak Pence s tím, že Moskva musí plnit minské mírové dohody. Ukrajinu i Rusko pak vyzval, aby dohlížely na nové příměří, které platí v Donbasu od půlnoci.

Americký viceprezident ale současně konstatoval, že se bude snažit hledat „společnou půdu“ pro jednání s Moskvou. Trump podle něj věří, že to je možné.

Pence také vyzval evropské společenství ke spolupráci v boji s islámským terorismem. Zmínil se o lepší koordinaci a sdílení zpravodajských informací. Evropa podle něj musí být silná a sjednocená, aby dokázala čelit hrozbám. Trump přitom nedávno chválil brexit, který vnesl do EU – bojující ještě s důsledky finanční a migrační krize – další nejistotu.

Chceme ve spolupráci pokračovat, dokonce ji rozšířit a prohloubit. Naše a vaše bezpečnost závisí na této spolupráci. USA chtějí být jasným partnerem EU v globálním boji proti terorismu.
Mike Pence
americký viceprezident

V souvislosti s nástupem Trumpa vyvstaly na východě Evropy obavy kvůli tomu, že opakovaně chválil Putina, mluvil o snaze zlepšit vztahy s Moskvou a případném uznání anexe Krymu. Po nástupu do prezidentského úřadu ale mimo jiné prohlásil, že by Rusové měli poloostrov vrátit Ukrajině.

Tusk po jednání s Pencem prohlásil, že spoléhá na to, že USA jednoznačně podpoří sjednocenou Evropu. Zprávy o „umírání Západu“ považuje za přehnané. Připomněl prezidenty Česka a Polska Václava Havla a Lecha Walesu, kteří podle něj věřili ve smysl spolupráce a solidarity mezi EU a USA.

Podle něj existuje prostor na zlepšení transatlantické vojenské spolupráce, ale NATO není překonaný projekt, jak zmínil relativně nedávno Trump.

„Obě vystoupení byla nápadná tím, jak byla obecná. Mluvili víc o NATO než o Evropské unii, minimálně u Tuska je to překvapivé. Je vidět, že v bezpečnostní oblasti, ale i obecně je link mezi USA a NATO pro Spojené státy mnohem důležitější než vůči Unii. K prohlubování spolupráce s EU nezaznělo nic konkrétního,“ okomentoval tiskovou konferenci novinář Daniel Anýž.

Pence potvrdil americký zájem o NATO, Evropa si ale musí připlatit

Mike Pence a Jens Stoltenberg
Zdroj: Reuters

Pence už na bezpečnostní konferenci v Mnichově zdůraznil, že Evropa i Severoatlantická aliance mají naprostou podporu Spojených států, spojenci ale musejí dělat víc pro společnou obranu. Dohodnutá dvě procenta HDP dává do rozpočtu Aliance jen pár zemí.

„Spojené státy splní svůj díl, avšak evropská obrana vyžaduje stejné evropské povinnosti jako naše. Prezident očekává skutečný pokrok do konce roku 2017,“ zdůraznil znovu Pence po setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.