V Donbasu jsme dopadli dalšího Rusa, oznámil Porošenko

Ukrajinská armáda zajala separatisty, kteří napadli vládní jednotky. Prezident Petro Porošenko uvedl, že jeden ze zajatců má ruský pas. Podle ukrajinské televize 112 jsou ruští zajatci dokonce dva.

Zajetí Rusů přichází jen dva dny poté, co summit NATO vyzval Rusko k ukončení podpory separatistů a dodržování minských mírových dohod.

Dva ruští zajatci z noční přestřelky byli zraněni, třetí Rus v boji zahynul, tvrdí ukrajinská televize. Proruští separatisté zprávy o zajetí ruských diverzantů popřeli a naopak uvedli, že při útoku vládních sil poblíž doněckého letiště zabili tři ukrajinské vojáky a dalších sedm zranili.

Ukrajinská armáda potvrdila, že během uplynulých 24 hodin byl jeden její voják
zabit, dalších deset utrpělo zranění.

Letos na jaře Kyjev vyměnil s Moskvou dva Rusy zajaté v boji na východě Ukrajiny za svou důstojnici a poslankyni Nadiju Savčenkovou, odsouzenou v Rusku za smrt dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny.

Naděžda Savčenková po návratu na Ukrajinu
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Moskva stále popírá, že by byla přímo zapojena do konfliktu, připouští ale ruské „dobrovolníky“ válčící po boku povstalců. Boje si od loňského dubna vyžádaly podle OSN více než 9400 mrtvých.

Kanadský premiér Justin Trudeau vytkl Rusku, že neplní své závazky z minských mírových dohod, které počítají se stažením všech cizích sil z Ukrajiny. „Rusko zatím nepodniklo pozitivní kroky na cestě k ukončení války,“ řekl Trudeau na Ukrajině a vybídl mezinárodní společenství k tlaku na Rusko, aby ukončilo podporu separatistům a mírový proces mohl pokročit.

Premiér v Kyjevě oznámil, že Kanada poskytne Ukrajině další humanitární pomoc ve výši 13 milionů amerických dolarů (asi 318 milionů korun) a zvýší počet svých pozorovatelů v misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která má dohlížet na příměří v Donbasu.

obrázek
Zdroj: ČT24

S Porošenkem se navíc domluvil na prodloužení mise 22 kanadských instruktorů, kteří se podílejí na výcviku ukrajinských vojáků. Vyhnul se přitom jasné odpovědi na dotaz ohledně možnosti dodávek zbraní Ukrajině.

Oba představitelé také podepsali dohodu o volném obchodu, která podle Porošenka počítá s odbouráním 99 procent celních překážek během sedmi let. V Kanadě žije početná ukrajinská menšina. Během konfliktu v Donbasu i předchozí konzervativní kanadská vláda výrazně podporovala Kyjev.