Havlovo voskové srdce mají už i v Chicagu

Chicago - Na radnici v americkém Chicagu odhalili voskové srdce jako vzpomínku na Václava Havla. Jde o zmenšeninu díla, které vzniklo ze svíček po smrti bývalého prezidenta v roce 2011. Akcí vyvrcholil kulturní festival Dny Prahy v Chicagu, který připomněl čtvrtstoletí navázání partnerství mezi oběma městy.

Menší verze původního českého srdce, ovšem ze stejných svíček z náměstí, bude po Americe cestovat. Havel přichází více než 100 let po Karlu Havlíčkovi Borovském, který už - podobně jako Tomáš Garrigue Masaryk - památník v Chicagu má. Chicagský starosta Rahm Emanuel patří jako bývalá pravá ruka prezidenta Baracka Obamy mezi nejvýraznější politiky v USA. On sám považuje Havla zase za jednu z nejvýznamnějších českých postav. „Je to uznání mimořádné příležitosti chopit se svobody. Byl to jeden z prominentních vůdců 20. století, který nám připomíná skvělý odkaz, schopnosti, lidskou důstojnost a soucit,“ prohlásil Emanuel, při slavnostním odhalení voskového srdce, jehož se zúčastnila i pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Zřejmě nejznámější chicagskou osobností českého původu byl starosta města Anton Joseph Cermak (Antonín Josef Čermák). V čele jednoho z největších amerických měst proslul především snahou o rozvoj města a bojem s mafií, v jejímž čele stál Al Capone. Cermak se narodil 1. dubna 1873 v Kladně a do USA odešel se svými rodiči jako ani ne dvouletý. V březnu 1933 ho při atentátu na tehdejšího prezidenta Franklina D. Roosevelta zastřelil italský přistěhovalec Giuseppe Zangara. Cermak je pochován na českém národním hřbitově v Chicagu.

Otisk Čechů v historii Chicaga je zkrátka nesmazatelný - ještě dnes se k českému původu hlásí přímo ve městě a jeho okolí na 150 tisíc lidí, pro Prahu ani pro metropoli amerického středozápadu ovšem nemá jít o pouhou nostalgii, ale spíš o odrazový můstek do budoucna. Česko má zájem o přímou leteckou linku, která by pomohla obchodu. Už teď si Praha a Chicago vyměňují univerzitní profesory i studenty - nově by se tak mělo dít i mezi středními školami. Akce představila nejen kulturní rozmanitost ČR, ale i ekonomické příležitosti, které Česko nabízí. „Mají tady velmi dobře vymyšleno, jakým způsobem podporují nově vznikající firmy, tak zvané start-upy, které jsou propojené právě s univerzitou, a to je vlastně to, co bychom se od nich chtěli naučit dělat lépe,“ podotkla Krnáčová.

Praha a Chicago oslavily stříbrnou svatbu s hvězdou stříbrného plátna. Místní rodačka s českými kořeny Kim Novaková tu znovu představila film, díky němuž jí Hollywood ležel u nohou – Hitchcockovo Vertigo (Závrať). „Na Češích miluji vůli, jejich silnou vůli. Možná je to něco, co mám ráda na sobě a na našich národech - to jejich odhodlání držet se své vůle,“ přiblížila 82letá herečka v rozhovoru se zpravodajem ČT.

Předci Novakové pocházeli z jihočeské vesnice Tukleky na Písecku. Od 70. let se Kim začala z filmového světa stahovat a stále více se věnovala malování. Letos v březnu navštívila Česko, kde vystavila své obrazy v pražském Strahovském klášteře. 

Václavu Havlovi se dostalo poct doma i ve světě

Praha má Letiště Václava Havla vyzdobené gobelínem utkaným na jeho počest, v Brně nebo Gdaňsku po něm pojmenovali ulici, jeho jméno nesou základní školy v Poděbradech nebo Kralupech nad Vltavou, exprezidentovu bustu mají Washingtonu, Štrasburku, Litoměřicích nebo Křimicích, Havlovy lavičky jsou mimo jiné ve Washingtonu a Oxfordu a Knihovnu Václava Havla má nejen Praha, ale i Paříž nebo New York.