V peruánských prezidentských volbách vede nacionalista Humala

Lima – V Peru se konaly prezidentské volby, z prvního kola postoupili levicový nacionalista Ollanta Humala a pravicová právnička Keiko Fujimoriová.  Současně s prezidentskými volbami volili Peruánci i do parlamentu. Volby jsou v zemi povinné, k volebním urnám bylo pozváno 20 milionů voličů.

Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční 5. června, favoritem je právě Humala, který podle předběžných výsledků získal 28 procent. O druhé místo svedli těsný boj Fujimoriová a Kuczynski. Fujimoriová zatím podle předběžných výsledků získala 22,5 procenta a třetí Kuczynski 22,3 procenta hlasů. Náskok Fujimoriové by se ale podle odhadů měl ještě zvětšit. 

Předpokládané Humalovo vítězství dělá vrásky hlavně podnikatelským kruhům, protože tento kandidát se dlouho hlásil k levicovému populismu, jaký praktikuje venezuelský prezident Hugo Chávez. V poslední době ale Humala svou antiliberální rétoriku zmírnil.   

Hlavními tématy předvolební kampaně byl boj s chudobou, vzdělání, korupce či obchod s drogami. Peru reálně hrozí, že od Kolumbie převezme primát ve výrobě kokainu.