Senátor Doubrava dohlíží na volby v Luhansku nelegálně

Praha – Na volby na východě Ukrajiny, kde se volí nové vedení dvou separatistických republik, dohlíží také senátor z Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava. Do Luhansku se vydal jako soukromá osoba na pozvání, netuší však, kdo ho pozval. Podle informací ČT se senátor na ukrajinské území dostal přes Rusko bez oficiálního povolení ukrajinských úřadů. Ve volebních místnostech prý žádné problémy nezaznamenal, uvedl pro server iDnes.cz.

Reportérka Lidových novin Petra Procházková České televizi řekla, že na otázku, kdo Doubravovi cestu hradí, odpověděl, že neví. Zřejmě hostitelská strana, dodal údajně. „Navíc se na ukrajinském území ocitl bez jakéhokoli oficiálního povolení ke vstupu. Prostě překročil nelegálně hranice Ukrajiny s Ruskem,“ prohlásila Procházková.

Petra Procházková: Senátor Doubrava je na Ukrajině nelegálně (zdroj: ČT24)

Podle reportéra ČT Miroslava Karase se chystá ukrajinská tajná služba SBU zapsat zahraniční pozorovatele,  kteří dohlíželi na průběh dnešních separatistických voleb na východě Ukrajiny, na seznam nežádoucích osob. Oficiální mezinárodní pozorovatelé sice volby bojkotují, ale na místo dorazilo několik desítek zástupců Ruska, různých separatistických regionů Evropy či okrajových evropských politických stran.

Kývnul jsem kamarádovi, tvrdí Doubrava

Doubravu prý oslovil někdo z Česka, senátor ale nepátral po tom, kdo. „Přišel za mnou jeden můj kolega a kamarád a poprosil mě, jestli bych nejel. Probudila se ve mně jakási novinářská vášeň. Říkal jsem si, že je to příležitost podívat se na místa bojů a všeho toho dění. Takže jsem souhlasil a on mi oznámil, že tehdy a tehdy se sejdu na letišti s tím a tím, ten pro mě bude mít letenky a poletíme,“ řekl serveru.

Doubrava, který ve volbách v roce 2010 kandidoval za hnutí Severočeši.cz a do té doby byl členem KSČM, je prý na Ukrajině součástí tříčlenného týmu. Zatím navštívil asi 15 volebních místností. „Nesetkali jsme se s jedním jediným problémem,“ řekl.

Jaroslav Doubrava k průběhu voleb:

„Dívám se na to trochu se závistí, protože jsou tu několikahodinové fronty lidí, kteří stojí před volebními místnostmi, aby mohli odvolit. Je tu obrovská účast. Probíhá to v naprostém klidu, bez jakýchkoli narušení. Jen v jednom případě musela zasáhnout ochranka, protože tam přišel nějaký člověk s kalašnikovem v rukou. Okamžitě ho tedy zpacifikovali a odvedli ho pryč.“

zdroj: iDnes.cz

Proruští separatisté v obsazené části Luhanské a Doněcké oblasti uspořádali volby šéfů samozvaných lidových republik a jejich parlamentů navzdory důraznému nesouhlasu Kyjeva. A to týden po ukrajinských parlamentních volbách, které naopak bojkotovali. Jako nelegitimní hlasování označila OSN, Spojené státy, Francie či Německo, podle nichž jde o jasné porušení mírové dohody z Minsku, kterou povstalci s ukrajinským vedením uzavřeli začátkem září. Moskva naopak volby podporuje.