Islamisté údajně vyklidili klíčovou rafinerii v Bajdží

Bagdád - Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) se po měsících bojů s vládním vojskem údajně stáhli z okolí největší irácké ropné rafinerie v Bajdží. S odvoláním na mluvčího armády o tom informovala agentura Reuters. Irák dnes také nečekaně navštívil náčelník generálního štábu americké armády Martin Dempsey.

Radikálové údajně odstranili výbušniny nastražené po krajích silnice vedoucí z areálu rafinerie a poté utekli. Už v pátek irácká vláda oznámila, že vojáci vytlačili islamisty z přilehlého města Bajdží, které IS obsadil v létě. Od června obléhal také rafinerii. Uvnitř se ale udržel malý vojenský oddíl, který odrážel útoky a který armáda zásobovala ze vzduchu. 

Bajdží leží asi 250 kilometrů severně od Bagdádu a podle agentury AP může vojsku sloužit jako výchozí bod pro útoky na IS v nedalekém Tikrítu, což je středisko provincie Anbár.

Do Bagdádu mezitím dorazil vůbec poprvé od začátku mezinárodních leteckých útoků na území Iráku a Sýrie šéf generálního štábu USA Martin Dempsey. Podle amerického ministerstva zahraničí se chce s iráckými politiky a bezpečnostními experty radit o dalším postupu proti IS.

Američany vedená aliance, jíž se účastní mimo jiné i několik evropských a arabských států, útočí ze vzduchu na pozice islamistů v Iráku od počátku srpna. Od konce září rozšířila letecké údery také na Sýrii. Minulý týden oznámil prezident Barack Obama, že USA vyšlou do Iráku dalších asi 1 500 vojenských poradců. Přímých bojů s IS se ale nezúčastní. Měli by pomáhat při výcviku iráckých vojáků v Bagdádu a kurdských pešmergů v Irbílu. Celkem by tak v Iráku mělo působit až 3 100 amerických vojáků.

VÍCE K TÉMATU:

IS ZAVÁDÍ VLASTNÍ MĚNU

BAGDÁDÍ BOJ NEVZDÁVÁ

ISLAMISTÉ SE DÁL DRŽÍ V KOBANI

OBAMA SLIBUJE TVRDŠÍ ZÁSAH

NOVÝ CÍL NÁLETŮ