IS zůstává v Kobani, džihádisté míří na Blízký východ na lodích

Kobani - Radikálové z Evropy a dalších světadílů se snaží dostat na Blízký východ na výletních lodích, varoval Interpol s tím, že kontroly na letištích, kterým se džihádisté chtějí vyhnout, by měly být rozšířeny i na tyto plavby. Píše o tom server BBC News. V Sýrii se mezitím dál bojuje o město Kobani. Kurdské posily sice pomohly uvolnit město z obklíčení Islámského státu (IS), radikálové jsou ale stále uvnitř města. USA do Iráku vyšlou dalších 1500 vojenských poradců. Přímých bojů s IS se ale nezúčastní.

Budoucí bojovníci míří hlavně do Iráku a Sýrie. Na lodi se snaží dostat většinou do Turecka a odtamtud překročit hranici. Turecké úřady uvedly, že v uplynulých měsících deportovaly stovky podezřelých zahraničních džihádistů, které zadržely na letištích či autobusových zastávkách. 

Odcházející šéf Interpolu Ronald Noble nyní apeloval na země, aby kontrolovaly na letišti všechny pasažéry, ale také osoby využívající lodní dopravu. Šéf sekce boje proti terorismu Pierre St. Hilaire agentuře AP sdělil, že bojovníci se snaží vyhnout odhalení – proto využívají výletní lodě. Jde prý o záležitost posledních asi tří měsíců.

Pravidelné zastávky v přístavech v blízkovýchodním regionu umožňují budoucím bojovníkům vystoupit bez povšimnutí. Jejich další cestu do Sýrie nebo Iráku bezpečnostní agentury nesledují. „Existují důkazy, že jednotlivci, zejména z Evropy, cestují většinou do (tureckého pobřežního města) Izmit a na další místa, aby se zapojili do tohoto typu činnosti (podpora islamistů),“ podotkl Hilaire.

Společnost Cruise Lines International Association už uvedla, že zkoumá seznamy cestujících a zavádí systémy pro identifikaci cestujících. 

Podle nejnovější zprávy OSN se vydalo od června bojovat na straně Islámského státu a dalších radikálních islamistických skupin asi 15 tisíc lidí z celkem 80 zemí.

Situace uvnitř Kobani se nemění 

Do bojů o Kobani na hranicích Sýrie a Turecka se minulý týden připojily kurdské posily z Iráku. Přivezly s sebou těžké zbraně, díky nimž se podařilo zastavit postup IS v okolí města a dobýt zpět některé vesnice. Fronta uvnitř města se ale podle agentury Reuters příliš nezměnila - IS je stále ve východní části, zatímco západní část drží syrští Kurdové. 

„Možná se podařilo dobýt, ale pak znovu ztratit jednu dvě ulice. IS se ve městě drží a Kurdové říkají, že potřebují více těžkých zbraní, aby jejich linii prolomili. Je také třeba lépe koordinovat postup Kurdů a koaličních letadel,“ prohlásil Ramí Abdar Rahmán ze syrské exilové opozice. 

IS zavádí ve školách nové osnovy v souladu s islámem

Radikálové z IS ovládají části Sýrie včetně většiny území východní provincie Dajr az-Zaur, kde zavřeli školy a připravují změnu osnov v souladu s islámem. Učitelé prý budou muset projít měsíčním náboženským kurzem. IS navíc připravuje nové osnovy, které nahradí ty současné, jež IS považuje za odpadlické. „Oznámili, že se bude vyučovat jen náboženství a něco málo z matematiky. Vycházejí z toho, že veškeré vědění náleží stvořiteli, takže by se neměla učit třeba ani násobilka,“ sdělil jeden z členů exilové opozice agentuře Reuters.
  
Na několika místech lidé proti novému pořádku protestovali. Záznam se dostal na internet. Učitelky například s sebou vzaly malé děti, které volaly: „Chceme školu“. Protesty ale nebyly účinné, jelikož většina obyvatel se prý bojí projevit nesouhlas s IS. Jeho členové své kritiky vězní, přibíjejí na kříže a stínají. V Dajr az-Zauru takto skončilo několik set lidí.

  • Islámský stát v současné době ovládá asi třetinu iráckého území a část severní Sýrie. Celkem v této oblasti žije šest milionů lidí.
  • Z ropy má podle odhadů denní příjem milion dolarů, z vybírání výkupného za rukojmí si přišel možná na 45 milionů dolarů (skoro miliarda korun).
  • USA sice už dva měsíce pomáhají letecky v boji proti IS, citelně jim ale chybí spojenecké pozemní jednotky. Výcvik syrské sekulární opozice, která by mohla tento úkol splnit v Sýrii, ještě nezačal. Pentagon se snaží přimět iráckou vládu, aby vyzbrojila sunnitské kmeny a zapojila je do bojů.

Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta prezident Barack Obama dnes schválil vyslání dalších 1500 vojáků do Iráku. Ti se prý nezúčastní přímých bojů, nýbrž budou radit a cvičit příslušníky irácké armády i kurdských milic. Působit by měli v Bagdádu a v kurdské metropoli Irbílu na severovýchodě země. V současné době v Iráku působí asi 1400 amerických vojenských poradců. Prezident prý požádá Kongres o schválení 1,6 miliardy dolarů (asi 35,7 miliardy korun) na finanční pokrytí této akce. Celkem prý chce na boj s IS 5,6 miliardy dolarů (124,7 miliard korun).

Vydáno pod