Koaliční nálety se zaměřily na frontu An-Nusra

Bagdád/Damašek - Koaliční letadla, která operují v Sýrii, dnes bombardovala pozice fronty An-Nusra v severosyrské provincii Idlib. Je to teprve podruhé, co se koaliční nálety zaměřily na tuto organizaci. Jejich hlavním terčem v Sýrii a také v Iráku jsou spíš pozice radikálů z organizace Islámský stát (IS).

Americké letectvo zaútočilo na odnož al-Káidy (zdroj: ČT24)

Fronta útoky, jež směřovaly na jeden její automobil a na pozice u města Hárim, přiznala na svém twitterovém účtu. Zahynuli při nich podle ní hlavně civilisté. Syrská exilová organizace, která monitoruje dění v Sýrii z Londýna, tvrdí, že zahynulo několik bojovníků fronty a dvě děti.

An-Nusra se na rozdíl od IS hlásí k al-Káidě. V posledních dnech znásobila své akce v provincii Idlib a zmocnila se tam území, které předtím ovládala syrská sekulární opozice.

IS je pod tlakem spojeneckých letadel zejména v okolí kurdského města Kobani v provincii Aleppo. Leteckých akcí v Sýrii se kromě USA účastní jejich arabští spojenci, v Iráku jsou pak do leteckých operací zapojeny kromě USA další západní státy.

Pentagon dnes oznámil, že při středečním náletu amerických sil rovněž v provincii Idlib proti pozicím méně známé skupiny Chorásán, v níž působí veteráni al-Káidy, zahynul klíčový expert na bomby David Drugeon. Tento muslimský konvertita z Francie byl považován za významnou postavu radikálů.

Británie pošle iráckým vojákům víc instruktorů

Velká Británie zvýší počet vojenských instruktorů, kteří cvičí irácké vojáky pro boj proti Islámskému státu. V Bagdádu to slíbil britský ministr obrany Michael Fallon. Učit je mají především, jak se vypořádat s improvizovanými výbušnými zařízeními, které využívají bojovníci Islámského státu. „Budeme nabízet další školení - hlavně v oblasti boje proti improvizovaným výbušným zařízením. Například jak se vypořádat s výbušninou v autech. Britští vojáci bojovníkům předají své zkušenosti z Afghánistánu,“ řekl Michael Fallon.

Británie už minulý měsíc poslala do Iráku tým trenérů, kteří učí kurdské bojovníky používat těžké kulomety proti radikálním ozbrojencům z hnutí Islámský stát. Kurdové ale potřebují taky víc munice.

Ti, kteří bojovali v Afghánistánu, předávají své zkušenosti dál (zdroj: ČT24)