Lékaři opouštějí čáslavskou nemocnici. Interna zavře v září, pomoci má soukromá společnost

Události v regionech: Čáslavskou nemocnici opouštějí lékaři (zdroj: ČT24)

S dlouhodobou personální krizí se potýká nemocnice v Čáslavi na Kutnohorsku. Někteří z lékařů podali výpověď na protest proti vedení nemocnice. Po jeho odstoupení své výpovědi ale zpět nestáhli, a tak kvůli chybějícím zdravotníkům zavírají některá oddělení. Zřizovatel nemocnice, kterým je radnice, se snaží situaci řešit. O stabilizaci se má postarat soukromá společnost.

Chirurgii, ARO a internu postihla personální krize Městské nemocnice v Čáslavi nejvíce. Nejhůře je na tom interna, která už zastavila příjem pacientů na svou lůžkovou část. Z jedenácti lékařů jich osm podalo výpověď. „Je to krize personální, nikoliv ekonomická. Na interně budeme mít pouze čtyři lékaře a s tímto počtem nejsme schopni postavit službu,“ uvedl starosta města Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny).

Situací v nemocnici se zabývalo také mimořádné jednání zastupitelstva. Vedení města na něm představilo řešení, pomoci má soukromá společnost. „Základním cílem je personálně stabilizovat nemocnici. Pokud jde o finanční částku za činnost – minimálně pěti členům týmu zaplatíme do konce roku 900 tisíc korun,“ řekl Málek.

Nápad vedení města ale přerostl ve spor v zastupitelstvu. Jeden z jeho členů na protest ze své funkce odstoupil. „Smlouva není dobrá, výplata je paušálem, aniž by na konci byla nějaká zodpovědnost, nějaký výsledek,“ okomentoval odstupující zastupitel Milan Urban (ČSSD).

Interna zavře

Celkem 36 lůžek čáslavské interny se vyprázdní k 1. září. O ambulantní pacienty se ve všední dny postará příjmová ambulance, v ostatních časech pomůže například nemocnice ve dvacet kilometrů vzdáleném Kolíně. I tam je ale kapacita omezená. „Co se týče dalšího navyšování kapacit, tak to je velmi obtížné, ze dne na den navýšit počty lůžkového fondu prakticky nelze. Personál je přetížen velmi výrazně,“ popsal ředitel Oblastní nemocnice Kolín Petr Chudomel.

Situace na čáslavské interně se dotýká také provozu záchranné služby. Středočeský kraj je proto připraven posílit své výjezdové stanoviště tak, aby zachoval dojezdové časy sanitek.