PŘÍSAHA k tématu Státní finance

Prověříme stávající daňový systém. Snížíme náklady státní administrativy. Ulevíme malým živnostníkům. Snížíme DPH na potraviny z 15 na 10 %.

Máme zastaralý a složitý daňový systém. To komplikuje práci podnikatelům a dává prostor daňový systém obcházet. Proto prověříme stávající daňový systém, efektivitu daní podle poměru nákladů na výběr a inkasa a na základě výsledků analýzy daňový systém přenastavíme tak, aby byl moderní, funkční a efektivní. Naším cílem bude co nejnižší daňové zatížení lidské práce.

Přísaha nechce žádné daňové experimenty a zvyšování daní minimálně do konce roku 2022. Nebudeme zvyšovat ani daň z příjmu fyzických osob, ani daň z příjmu právnických osob.
Snížíme náklady státní administrativy. Elektronický stát může výhledově ušetřit stovky milionů na moderních technologiích.

Zvýšíme limit pro OSVČ u paušální daně z 1 milionu na 2 miliony. Tím podpoříme více malých živnostníků a podnikatelů odstraněním byrokracie a zbytečných kontrol.

Budeme bojovat proti daňovým rájům. Navrhujeme zdanění příjmů dle země původu tržeb.
Snížíme DPH na potraviny z 15 % na 10 % a při tom budeme trvat na povinném zavedení označení potravin s cenou před změnou DPH a po ní.

Odstraníme nesmyslnou šikanu, DPH a odpočty se už nebudou platit z neuhrazených faktur.