PŘÍSAHA k tématu Místní rozvoj a dotace z EU

Jednotný registr dotací a veřejných zakázek. Audit služeb a agendy, kterou stát vykonává. Zpřístupnění zdravotnické péče, zvláště v příhraničí.

Vedle auditu toho, co stát dělá a zda to dělá účelně a ku prospěchu svých občanů, chceme zpřehlednit informace o dotacích a veřejných zakázkách. Momentálně neexistuje veřejná centrální evidence dotací. Chceme, aby informace o nich byly dohledatelné, zda byly čerpány efektivně a smysluplně. Chceme pro dotace vytvořit portál, kde všechny orgány státní správy, instituce, firmy i občané budou schopni vyhledat všechny dotační tituly jasně a přehledně na jednom místě. Navíc si budou moci zjistit, zda jsou oprávněni o ně žádat a portál je provede srozumitelně žádostí o získání dotace. Rovněž zprůhledníme přístup ke státním zakázkám, navíc zcela zdarma, aby na ně dosáhly zvláště menší firmy a podnikatelé.

Vylidňování zejména příhraničí chceme řešit zkvalitněním služeb speciálně ve zdravotnictví. Spustíme se zdravotními pojišťovnami a odborníky hledání řešení o zpřístupnění zdravotnické péče, zvláště v příhraničí. Například skrze zavedení povinnosti poskytnout péči pacientům s veřejným pojištěním jako podmínku otevření lékařské praxe.