ČSSD k tématu Sociální politika a zaměstnanost

Sociální systém nesmí být o pasivní výplatě sociálních dávek. Má být podanou rukou v obtížných životních situacích. Pracovní dobu omezíme na 35 hodin týdně.

Práce musí člověka uživit, aby nebyl nucen vyhledávat přivýdělky nebo přímo druhé zaměstnání. Nejenom že trávíme v práci spoustu času, ale navíc i za nuzné mzdy. Polovina zaměstnanců nedosáhne ani na 31 tisíc hrubého, téměř 600 tisíc lidí nebere ani 20 tisíc hrubého.

Minimální mzda má umožnit důstojný život. Každý, kdo pracuje, musí ze své mzdy vyžít. Od ledna 2022 chceme minimální mzdu 18 tisíc Kč a od ledna 2023 zvedneme minimální mzdu na 20 tisíc Kč. Koronakrize nesmí vést ke stagnaci českých mezd. Skrze hospodářskou politiku, zvyšování minimální mzdy a platů ve veřejné sféře chceme, aby v roce 2025 dosáhla průměrná mzda 45 tisíc korun. Do ledna 2025 omezíme pracovní dobu na 35 hodin týdně, a to bez krácení mzdy.

Skoncujeme s rozdíly v odměňování mužů a žen. Prosadíme povinnost zaměstnavatelů u každé zveřejněné nabídky práce uvést nabízenou výši platu. Zaměstnavatelé následně zájemcům o pracovní pozici nebudou smět nabídnout nižší částku, než byla zveřejněna.

Sociální systém nespočívá v pasivní výplatě sociálních dávek, ale je podanou pomocnou rukou lidem v obtížných životních situacích. Lidé v ní nesmí uvíznout bez šance vyhoupnout se opět nahoru.