Ostrá debata před volbami. „Hrozí nám chaos, nestabilita, amatérismus,“ varuje Pellegrini

Rozhodnutí parlamentu o zavedení dodatečné penze pro důchodce či téma migrace vyostřily úterní televizní debatu lídrů pěti slovenských stran s nejvyššími preferencemi podle průzkumů před sobotními volbami do sněmovny. Volební kampaň v zemi pod Tatrami vyvrcholí ve středu.

„Nesmírně se těším. Je to dobrá zpráva pro 1,4 milionu důchodců,“ řekl v debatě soukromé televize Markíza premiér a volební lídr nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Peter Pellegrini k rozhodnutí sněmovny zavést už letos 13. penzi pro příjemce různých typů důchodů.

Smer-SD po dlouhodobém poklesu popularity není – poprvé od roku 2006 – jednoznačným favoritem voleb. „Jsem zděšen, co nás čeká po volbách. Hrozí nám chaos, nestabilita, amatérismus,“ řekl Pellegrini k možnému vytvoření vlády opozičními či neparlamentními stranami. Dodal, že on naopak nabízí odbornost a stabilitu.

Zdanit energetiku

Podle průzkumů se Smeru přiblížilo opoziční protikorupční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). „V první řadě budeme muset najít zdroje, abychom dokázali financovat 13. důchody. Dvanáct let vláda Smeru okrádala důchodce,“ reagoval šéf OĽaNO Igor Matovič, jenž zároveň vyloučil rušení sociálních opatření stávající vlády pro případ, že bude součástí příští vládní koalice. Dodal, že peníze může stát získat i vysokým zdaněním ziskových energetických firem.

Debata se dotkla také migrace. „Lidé, klid. Žádné kvóty, žádní nelegální migranti nebudou na Slovensko zavlečeni. Nebude legalizace drog. Žádné rušení sociálních výhod. Potřebujeme se zbavit mafie, která zde vládne dvanáct let, která si udělala ze státu doslova kořist,“ uvedl Matovič.

Reagoval tak na slovní přestřelku v debatě mezi exprezidentem a šéfem nové strany Za ľudí Andrejem Kiskou a Pellegrinim. Smer-SD zaútočil v kampani na Kisku animovaným videem, které naznačovalo, že by umožnil příchod tisícovek migrantů na Slovensko. „Nikdy jsem nehovořil o migrantech. Vždy jsem hovořil o tom, že bychom měli pomoci lidem, kteří prchají před válkou, před násilím,“ řekl Kiska.

Slovensko v roce 2015, kdy EU čelila migrační krizi, nápor uprchlíků nezažilo. Bratislava ale opakovaně vystupovala proti možnosti přerozdělování uprchlíků mezi členské země evropského bloku.

Kotleba dodatečnou penzi vítá

Zavedení 13. penze ocenil předseda krajně pravicové strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, jejíž poslanci návrh při hlasování rovněž podpořili. Kotlebu kritizovali Kiska i Matovič za to, že si v debatě pomáhal informacemi z tabletu.

„Důchodci se budou mít dobře, když pošleme do důchodu politiky jako pan Pellegrini, jako pan Fico. Dokázali udělat jen předvolební korupci,“ řekl šéf neparlamentní strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban. PS, ve kterém nynější slovenská prezidentka Zuzana Čaputová před zvolením hlavou státu zastávala funkci místopředsedkyně, ve volbách kandiduje v koalici se stranou Spolu. Loni vyhráli na Slovensku volby do Evropského parlamentu.