Ukrajina má podle západních odhadů velké ztráty a nedostatek zkušených vojáků, Kyjev to popírá

Ukrajinská armáda se před dlouho očekávanou protiofenzivou potýká s nedostatkem zkušených vojáků, což je důsledek velkých bojových ztrát. S odkazem na západní představitele to uvádějí web či list The Washington Post (WP) s tím, že Ukrajina přišla od začátku ruské plnohodnotné ruské invaze loni v únoru více než o sto tisíc vojáků, počítaje padlé i raněné. Kyjev popřel, že by měl tak vysoké ztráty, a odmítl spekulace o možné nepřipravenosti na jarní protiútok.

Američtí a evropští představitelé nicméně podle WP odhadli, že od zahájení ruské invaze bylo zabito či zraněno asi sto dvacet tisíc ukrajinských vojáků, oproti dvěma stům tisícům na straně Ruska, které má ale třikrát více obyvatel.

Podobná čísla uvádí i web Grid. Připomíná, že poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak na začátku prosince odhadl, že od loňského února bylo zabito až třináct tisíc ukrajinských vojáků. Začátkem listopadu však předseda amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley uvedl, že na každou stranu připadá asi sto tisíc zabitých nebo zraněných a letos v lednu velitel norských ozbrojených sil Eirik Kristoffersen odhadl, že ukrajinské ztráty už zřejmě sto tisíc přesáhly.

Také Politico píše s odvoláním na americké představitele, že počet mrtvých či raněných vojáků na ukrajinské straně přesahuje sto tisíc, přičemž země přichází i o ty nejzkušenější. Mnoho těchto ztrát připadá na těžké boje o Bachmut. Kromě lidských ztrát trápí Ukrajinu podle Politica i naléhavý nedostatek munice.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka se zkušených vojáků v tuto chvíli nedostává oběma stranám. „Ti nejlepší vojáci, kteří byli k dispozici, bohužel většinou během toho více než roku války zahynuli. Zbylí důstojníci tak mají k dispozici jen nepříliš dobře vycvičené nebo úplně nevycvičené kluky,“ podotkl ve vysílání ČT24.

Libor Dvořák hovořil o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Voják, který přežil půl roku bojů, a voják, který přišel ze střelnice, jsou různí vojáci“

Jak ale upozorňuje WP, v důsledku těchto ztrát, které vyřadily mnohé nejzkušenější vojáky, se na straně Ukrajiny zhoršila kvalita ozbrojených sil, která přitom byla považována za podstatnou výhodu vůči Rusku. Spolu s nedostatkem munice to proto vede k pochybám o připravenosti Kyjeva podniknout jarní ofenzivu, píše americký list.

„Nejcennější ve válce jsou bojové zkušenosti. Voják, který přežil půl roku bojů, a voják, který přišel ze střelnice, jsou různí vojáci,“ řekl deníku velitel praporu výsadkářů přezdívaný Kupol s tím, že v jednotce má bohužel jen pár zkušených vojáků, ostatní jsou mrtví či ranění.

Dodal, že západní partneři poskytnou ukrajinským vojákům lepší výcvik, a doufá, že jednotky, které si velení šetří pro protiofenzivu, budou úspěšnější než nezkušení vojáci, kteří nyní hájí frontu.

Možná ale aktuální situace na frontě zcela neodráží stav ukrajinských sil, protože Kyjev cvičí jednotky určené pro protiútok odděleně a drží je stranou nynějších bojů, připustil WP. Situace v Rusku může být podle něj ještě horší.

Deník nicméně připomněl, že ztráty při útoku bývají vyšší než v obraně, a citoval nejmenované ukrajinské představitele, kteří si stěžují na zpožďující se dodávky západních tanků a hledí s pesimismem na možnosti ofenzivy, která by podle amerických očekávání měla začít koncem dubna či začátkem května. USA si podle deníku uvědomují nezbytnost dodávek zbraní Ukrajině, protože prodlužující se válka nahrává Rusku, které má více lidí, více peněz a více kapacit pro výrobu zbraní.

Kyjev: Nemáme sto tisíc obětí

Ukrajinští představitelé obavy mírní. „Nemyslím, že jsme vyčerpali náš potenciál. V každé válce nastává čas, kdy musíte vycvičit nové lidi, což se právě děje,“ řekl americkému listu šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj pokládá podle WP za reálné, že jeho země by mohla válku vyhrát do konce roku, pokud dostane slíbenou západní pomoc.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov přímo odmítl tvrzení, že by počet padlých a raněných přesahoval sto tisíc. „S plnou odpovědností prohlašuji, že v armádě nemáme sto tisíc obětí,“ řekl agentuře Interfax Ukrajina.

„To je nemožné. Naše armáda zná přesné číslo, zná ho prezident. Během této války je to neveřejná informace, ale sto tisíc je zcela nepravdivých,“ dodal s tím, že poměr ztrát je nyní jedna ku sedmi či jedna ku osmi, v některých případech jedna ku deseti ve prospěch ukrajinských ozbrojených sil.

Danilov také označil za nepravdivé informace o nedostatku kvalifikovaného vojenského personálu a o pochybnostech nejmenovaných ukrajinských představitelů ohledně připravenosti Kyjeva na protiofenzivu, o kterých psal WP.

„Pozorně jsme četli tyto noviny před 24. únorem, kdy nám všichni jednohlasně říkali, že nastanou potíže, že nevydržíme,“ řekl Danilov. „Mohu říci, že nic z toho není pravda,“ uzavřel podle webu The Kyiv Independent.