Víme, že Rusko prohraje, řekl Zelenskyj v Londýně. Pak jednal s Macronem a Scholzem

Události: Zelenskyj navštívil Velkou Británii (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu promluvil před britským parlamentem, setkal se s premiérem Rishim Sunakem a následně s králem Karlem III. Londýn už avizoval rozšíření výcviku ukrajinských vojáků i urychlení dodávek vojenské techniky Kyjevu. Pro Zelenského je to teprve druhá zahraniční cesta od začátku téměř rok trvající velké ruské invaze, v prosinci navštívil Spojené státy. Ještě ve středu dorazil také do Paříže, kde jednal s lídry Francie a Německa. Ve čtvrtek se Zelenskyj sejde s představiteli Evropské unie. Podle agentury AFP řekl, že s nimi chce jednat o další vojenské podpoře Ukrajiny včetně dodávek střel dlouhého doletu a bojových letounů.

Elysejský palác už ve středu odpoledne oznámil, že Zelenskyj se v Paříží setká nejen s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, ale rovněž s německým kancléřem Olafem Scholzem. Na večerním jednání je podle agentury AFP žádal o rychlé dodávky těžkých zbraní a letadel.

Macron Zelenského ujistil o tom, že Francie bude Ukrajinu „podporovat až do jejího vítězství“. „Rusko nesmí zvítězit,“ zdůraznil francouzský prezident. Také Scholz slíbil, že vojenská, humanitární a finanční podpora Ukrajiny bude pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné.

„Všichni si pamatujeme dny druhé světové války, kdy vaše statečnost a odhodlání byly odměněny vítězstvím. Děkuji vám za vaši odvahu,“ prohlásil Zelenskyj dříve v Londýně. Přímo poděkoval i Borisovi Jonsonovi za to, že stál při Ukrajině, když to bylo „absolutně nemyslitelné“. Ukrajinský prezident uvedl, že je potřeba ukončit válku co nejdříve.

Proslov Volodymyra Zelenského v Westminsterském paláci (zdroj: ČT24)

„Ukrajince a Brity spojuje obrovská láska k míru. My, vy a celé lidstvo chápe, že zlo musí prohrát… To je podstata naší i vaší národní tradice, když porazíme jedno zlo, tak někde jinde vyrazí nové zlo, které se pokusí páchat škody. Vím, že svoboda zvítězí. Víme, že Rusko prohraje a že ukrajinské vítězství změní svět. Svět tuto změnu již dlouho potřebuje,“ doplnil ukrajinský prezident.

Zelenskyj vzpomínal, že když masivní ruská invaze vypukla, tak Spojené státy a další spojenci vytvořili koalici, která sice nejprve nebyla početná, ale postupně rostla. Připomněl protiruské sankce a dodávky vojenské techniky a vybavení.

„Děkuji mnohokrát za kroky k posílení ochrany naší země. Umožní nám porazit zlo a dosáhnout toho, aby se úplně stáhlo z naší země,“ řekl Zelenskyj a doplnil, že svět je připravený pomoci zemím, které usilují o svobodu.

Zelenskyj mluvil také o významu ukrajinských letců a významu leteckého výcviku, který jim poskytne Velká Británie. Leteckou přilbu jednoho z nejúspěšnějších ukrajinských pilotů předal premiérovi Sunakovi jako dar. „Předem děkuji i za vaše stíhačky,“ řekl Zelenskyj.

Výcvik ukrajinských vojáků a pilotů

Dříve Zelenskyj jednal se Sunakem v jeho sídle na Downing Street 10. „Spojené království bylo jednou z prvních zemí, které přispěchaly Ukrajině na pomoc. Jsem dnes (ve středu) v Londýně, abych osobně poděkoval Britům za jejich podporu a premiérovi Sunakovi za jeho vedení,“ napsal Zelenskyj na Instagram.   

Úřad v Downing Street 10 před příjezdem Zelenského oznámil, že Británie rozšíří výcvik ukrajinských pilotů a námořní pěchoty. Tento výcvik zajistí, aby ukrajinští piloti byli v budoucnu schopni létat na „sofistikovaných stíhačkách podle standardů NATO“.

Zpravodaj ČT24 v Londýně Lukáš Dolanský upozornil, že vzhledem k oznámenému výcviku by mohlo dojít i k poskytnutí moderních stíhaček, což západní země zatím odmítaly. Také britský ministr obrany Ben Wallace naznačil, že by se tento postoj mohl změnit, napsala agentura Reuters. Následně dostal za úkol prověřit, jaké stroje by Británie mohla Ukrajině dát. Případné dodávky premiérská kancelář označila za „dlouhodobé řešení“.

Vycvičit pilota je však časově nákladné. Premiérův úřad prohlásil, že naučit se létat na britských stíhačkách by ukajinským pilotům trvalo nejméně pětatřicet měsíců. „Budeme nadále naslouchat Ukrajincům a zvažovat, co je z dlouhodobého hlediska správné,“ řekl.

Británie v posledních šesti měsících vycvičila deset tisíc ukrajinských vojáků a letos proškolí dalších dvacet tisíc, avizovala vláda Spojeného království. Minulý týden přijeli do Británie ukrajinští vojáci, aby se naučili ovládat tanky Challenger 2. 

Návštěva v těžké době

Zelenskyj, který měl úzké vazby s britským expremiérem Borisem Johnsonem, navštívil království v době, kdy Rusko posílá na bojiště desítky tisíc nedávno mobilizovaných vojáků, aby se pokusili prolomit ukrajinskou obranu na východě Ukrajiny, píše agentura Reuters.

Po Johnsonově rezignaci Sunak slíbil, že bude Ukrajinu nadále podporovat. V listopadu navštívil Kyjev, aby vyjádřil ukrajinskému lidu svou podporu.

Agentura AP připomněla, že Británie je jedním z největších vojenských podporovatelů Ukrajiny, které už poslala zbraně a výzbroj za více než dvě miliardy liber (více než 53 miliard korun).

„Jedná se o snahu udržet pozornost západních velmocí, zejména tamní veřejnost už se může cítit částečně unavena a může vnímat jiné priority. Proto také Zelenskyj ve svém projevu v (britském) parlamentu zdůrazňoval, že to není válka pouze Ukrajiny, ale válka o mezinárodní řád,“ řekl večer na ČT24 vedoucí Centra bezpečnostních studií na Metropolitní univerzitě v Praze Oldřich Bureš. Cesta Zelenského do Británie podle jeho mínění dává smysl i proto, že ostrovní království již není členem EU.

Bezpečnostní expert Oldřich Bureš hovořil o návštěvě ukrajinského prezidenta ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Zelenskyj míří i do dalších zemí

Ukrajinský prezident absolvoval ve středu odpoledne také audienci u britského krále Karla III., s panovníkem se opět setkal ve vojenském oblečení. Večer se Zelenskyj přesunul do Paříže.

Ve čtvrtek se Zelenskyj zúčastní mimořádného summitu Evropské unie v Bruselu. Na něm chce podle jednoho z ukrajinských činitelů citovaných agenturou Reuters požádat o více zbraní a zahájení přístupových rozhovorů s Kyjevem ještě v tomto roce. Že se s lídry Evropské unie sejde, ve středu večer potvrdil i sám Zelenskyj.