Okupanti se v Chersonu pokoušejí zmobilizovat místní muže do domobrany

Události ČT: Vývoj na Ukrajině (zdroj: ČT24)

V okupovaném Chersonu, ke kterému se blíží ukrajinská vojska, ruské okupační úřady zřídily domobranu. Vyzývají všechny muže, kteří zůstali ve městě, aby do ní vstoupili, oznámila ruská média. Okupanti také nařídili přesun civilistů z regionu. Ukrajina už dříve označila tyto snahy za pokus o násilnou deportaci obyvatel. Drtivá většina Ukrajinců chce podle průzkumu dál bojovat.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2022)

  • 0:02

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v úterý 1. listopadu. Děkujeme za pozornost.

  • 23:21

    Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pondělí zahájila inspekci dvou jaderných zařízení na Ukrajině. Podle agentury Reuters o tom informoval šéf agentury Rafael Grossi. Inspekce se konají na žádost Kyjeva, který tak reaguje na ruská obvinění, že Ukrajina připravuje takzvanou špinavou bombu.

  • 22:06
    Citace

    "Teď všichni mluví o tom, co dělá Rusko, ale nepřipomínají, co to (ruské počínání) vyvolalo. A vyvolalo to vytvoření hrozby pro ten humanitární koridor," citovala ruského vůdce Vladimira Putina agentura TASS. Právě v koridoru, kterým plují lodě naložené obilím, podle Putina částečně probíhal útok na ruskou flotilu. Putin také podle agentur dodal, že Rusko ještě nepředvedlo vše, co by mohlo udělat.

„Pro všechny muže, kteří si přejí zůstat v Chersonu, bez ohledu na zvýšené ohrožení bezpečnosti kvůli počínání ukrajinských nacionalistů, byla vytvořena příležitost připojit se k jednotkám územní obrany města,“ citovala agentura TASS z oznámení okupantů.

Něktrá média nebo americký Institut pro studium války (ISW) dříve uvedly, že Rusko zřejmě cíleně stahuje velké množství vojáků a vybavení ze západního břehu Dněpru.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov ale podle webu Ukrajinska pravda varoval, že okupanti pouze vytvářejí iluzi, že opouštějí Cherson, ale ve skutečnosti tam přivádějí nové jednotky a připravují se na obranu.

„Nemáme úplně informace, kolik sil bylo staženo, které síly byly staženy. Je také možné, že se Rusko snaží část sil stáhnout tak, aby zlepšilo zásobovací situaci na západní straně Dněpru, která je pro Rusko komplikovaná od té doby, co Ukrajina zničila hlavní most přes Dněpr u Chersonu,“ dodal ke stahování ruských vojsk z regionu Vojtěch Bahenský z Pražského centra pro výzkum míru na FSV UK. 

Okupanti přesouvají civilisty na Krym či do Ruska

Ruské úřady nařídily minulý týden přesun civilistů z Chersonu, převážejí je přes Dněpr hlouběji na Ruskem okupované území. Podle agentury Interfax tak učinilo dosud kolem pětadvaceti tisíc lidí. 

Agentura RIA Novosti už dříve napsala, že na ně čekají autobusy, které je mají odvézt na ilegálně anektovaný Krym nebo přímo do Ruska.

Kyjev tyto přesuny, které okupanti nazývají evakuací, odsoudil a označil je za pokus o násilnou deportaci ukrajinských občanů a jejich usazení v Rusku, tedy taktiku, kterou podle Ukrajiny Kreml používá od začátku války, připomněl web The Moscow Times. 

Iryna Vereščukuvá, ukrajinská místopředsedkyně vlády, v červnu tvrdila, že do Ruska bylo násilně odvlečeno 1,2 milionu Ukrajinců, včetně 240 tisíc dětí. 

Chersonská oblast je jedním ze čtyř ukrajinských regionů, které se Rusko pokouší anektovat, přestože ukrajinské jednotky zde dosáhly významných vojenských úspěchů. Ukrajinská armáda už v regionu osvobodila více než devadesát obcí a celkem dvanáct tisíc obyvatel. S odkazem na vyjádření ministerstva obrany o tom informuje web Ukrajinska pravda.

Ukrajinci chtějí dál bojovat, a ne vyjednávat s Ruskem

Skoro devět desetin Ukrajinců, přesněji 86 procent, nemá zájem o vyjednávání s Moskvou a domnívá se, že je nutné pokračovat v ozbrojeném boji i v případě, že Rusko nepřeruší ostřelování ukrajinských měst, uvedl web Ukrajinska pravda. Informoval o výsledcích průzkumu veřejného mínění, který kyjevský sociologický ústav KMIS uskutečnil o uplynulém víkendu. Jen desetina dotázaných požadovala zahájení jednání, aby Rusko co nejdříve ukončilo ostřelování, a to i za cenu ústupků.

Podle průzkumu 71 procent dotázaných plně souhlasí s názorem, že Ukrajina musí klást ozbrojený odpor bez ohledu na rozsáhlé ostřelování ukrajinských měst. Dalších 15 procent s tímto názorem spíše souhlasilo.

Většinový názor podle průzkumu převládá i na východě Ukrajiny, kde zejména obyvatelé Charkovské a Doněcké oblasti čelí ustavičnému ostřelování ruskými raketami a děly. Pro boj se vyslovila i většina ruskojazyčných dotázaných, přesněji 66 procent. Pro jednání i za cenu ústupků se vyslovilo 29 procent ruskojazyčných respondentů. V případě ukrajinsky hovořících účastníků průzkumu činil tento poměr 89 ku sedmi procentům.

Ruská tvrzení o špinavé bombě

Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov v telefonátech se svými protěšky z Británie a Spojených států Tonym Radakinem a Markem Milleym zopakoval ruská obvinění vůči Kyjevu, že připravuje útok takzvanou špinavou bombou. Také ruské ministerstvo obrany opět uvedlo, že Ukrajina hodlá tuto zbraň použít a je v poslední fázi její výroby. Stejná obvinění vznesl v neděli i ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Ukrajina i řada západních představitelů toto obvinění důrazně odmítla. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil ruské tvrzení za absurdní a nebezpečnou lež a popřel, že by se Kyjev k něčemu takovému chystal. „Za prvé, Ukrajina je zavázaným členem NPT (Smlouvy o nešíření jaderných zbraní): žádné 'špinavé bomby' nemáme, ani neplánujeme si je pořídit. Za druhé, Rusové často obviňují jiné z toho, co sami plánují.“

Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že jedině Rusko je schopno v Evropě použít jaderné zbraně. „Jestli Rusko volá a říká, že Ukrajina údajně něco připravuje, znamená to jediné: Rusko už všechno připravilo. Myslím, že svět by měl reagovat co nejostřeji.“

Ruský výrok odmítl i Londýn nebo Washington, například mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Adrienne Watsonová označila tvrzení Moskvy za „jasně nepravdivá“.

Analytik: Pro Rusko je nejhorší zahraniční podpora Ukrajiny

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) usoudili, že ruské tvrzení je patrně snahou zastrašit Západ, aby méně pomáhal Ukrajině. ISW také nedávno napsal, že Rusko pravděpodobně připravuje mediální zázemí pro svou akci pod falešnou vlajkou. ISW naznačil, že ruská armáda by mohla vyhodit do povětří Kachovskou vodní elektrárnu na Dněpru ve snaze zakrýt svůj ústup a zpomalit ukrajinskou ofenzivu v Chersonské oblasti. Z útoku na přehradu a zaplavení regionu by Moskva obvinila ukrajinské ozbrojené síly.

Podobně jako ISW mluví i bezpečnostní analytik z Centra transatlantických vztahů CEVRO Institutu Daniel Koštoval. V Horizontu ČT24 sdělil, že ruská taktika je pořád stejná – pro Moskvu je nejhorší, když Ukrajina dostává masivní podporu ve formě zbraní, takže se uchýlí ke lžím, aby tuto pomoc ze zahraničí překazilo.

„To, že obviňují Ukrajinu z toho, že se chystá použít špinavou bombu, zároveň umožňuje Rusku připravit své vojáky a další osoby na to, že by mohla být použita radioaktivní bomba. Jsou vydávány ochranné pomůcky, což může naznačovat, k čemu by Rusko případně samo mohlo sáhnout, když by se cítilo ohroženo ve svém počínání vůči Ukrajině,“ míní Koštoval.

Špinavá bomba je označením zbraně, která způsobí radioaktivní zamoření rozmetáním radioaktivního materiálu pomocí běžné trhaviny.