Povodeň, která přinesla užitek. Odpálení přehrady zachránilo Kyjev, říkají místní

Události: Povodeň kolem Kyjeva, která přinesla užitek (zdroj: ČT24)

Povodeň nemusí být jen tragédií. Na tu v okolí Kyjeva jsou místní téměř hrdí, podle nich zachránila metropoli. Den po vpádu Rusů ukrajinští vojáci záměrně odpálili zdejší přehradu a most. Některým lidem to zaplavilo domy, ale sami říkají, že je to lepší, než kdyby je zaplavili Rusové. Na Ukrajině s nimi natáčel reportér Jan Šilhan.

Voda v Demydivě vzala po zatopení okolí okupantům plány, obyvatelům zase část majetku. Vesnici dělil od záplavové oblasti pouze val. „Nepochybně to zhatilo plány Rusů dobýt Kyjev během tří dnů,“ uvedl Andrij Dzjuba z městské rady města Dymer.

Před 25. únorem tady prakticky nic nebylo, jen suchá, travnatá pláň a pár stromů. Hladina od té doby výrazně opadla, přírodní hráz tak opět může plnit svou funkci. Voda ale mezitím zaplavila sedmdesát domů – a následky jsou leckde vidět dodnes. „Lepší voda v domě než Rus v domě,“ poznamenal cynicky Dzjuba.

Majitelé jsou s tím smíření. Mají to jen za jinou formu oběti, jaké válka přináší, tedy cenu, kterou museli za obranu zaplatit. „Výbuch zachránil Kyjev,“ říká jeden z obyvatel Demydivu. „Kdyby nevyhodili ten most a most v Kozároviči, byli by Rusové v Kyjevě,“ přidává se obyvatelka Demydivu Nina. 

Taktické využití terénu v okolí Kyjeva

Obec bojům přesto neunikla. Na tři sta domů poničily ruské střely. Přímo ve vesnici se objevila i okupační vojska. Právě díky přehradě ale v menším počtu.

Taktické využití přírody a terénu bylo pro obranu Kyjeva zásadní. Okolí tvoří lesy s úzkými koridory; pro obránce snadné k hájení, pro útočníky těžké k manévrování. Oproti spíše otevřenému prostoru v Donbasu nebo na jihu země je to velký rozdíl. „Můžeme tady nasadit více nástrah. Lépe se tam ukrýváme. Samozřejmě že využíváme naší krajiny,“ říká člen 114. brigády teritoriální obrany „Roma“.

Obec zažila tvrdé boje už za druhé světové války. Řeku tehdy využili Sověti k zastavení Němců. „Na heroické skutky našich dědů, kteří tehdy bránili Kyjev, tak navázali jejich vnuci,“ prohlásil další člen 114. brigády Igor Mihajlovyč.

Úřady čerpají vodu z pozemků, okolní bariéru ale zatím ponechají, aby se nad případným dalším útokem opět zavřela voda.