Válka pojídá další město na Donbasu. V Bachmutu zůstala třetina z 90 tisíc obyvatel

Horizont ČT24: Reportáž z ostřelovaného Bachmutu (zdroj: ČT24)

Válka pojídá další město na Donbasu. V Bachmutu přežívají lidé i vedle zničených domů. Jsou rozezlení. Na novináře, na Vladimira Putina i Volodymyra Zelenského. „Zapomněl na Donbas! Staral se jen o Kyjev a Doněckou a Luhanskou oblast prostě zapomněl,“ viní obyvatelka Bachmutu Olena svého prezidenta. Ruské síly ostřelují pozice Ukrajinců v katastru města a palba je slyšet i v ulicích. Reportáž z místa natočil pro ČT Václav Černohorský.

Nad hlavami místních pravidelně sviští projektily příchozí i odchozí palby. Frontová linie je pár kilometrů odtud. Z města vybíhá strategická silnice, která umožňuje zásobování ukrajinských sil v padesát kilometrů vzdáleném Lysyčansku a Severodoněcku.

V centru jsou k vidění zbytky kazetové munice vypálené během natáčení štábu ČT z ruské strany, a několik už dříve zničených domů. „Na Bachmut padá množství různé munice. Od raket po dělostřelectvo,“ uvedl mluvčí policie Pavlo Djačenko.

Devadesátitisícové město podle úřadů opustily dvě třetiny jeho obyvatel. Nefunguje plyn, na některých místech ani voda a elektřina. Řada lidí spoléhá na humanitární pomoc. „Pracovat za ostřelování je hrozné. Každé ráno si voláme, posloucháme, co se děje, jdeme do práce a stejně tak domů,“ vypráví dobrovolnice Irina.

Ti, kteří zůstávají, tvrdí, že nemají kam a za co odejít, nebo nechtějí opustit majetek a rodiště. Pro jiné jsou však výbuchy příliš blízko. Obyvatel Bachmutu Roman se loučí s kamarádem a spolu se svou matkou se vydávají na západ. „Za jeden den u nás spadly tři bomby a rozbily všechna skla“ vysvětluje důvod odjezdu. Za dalšími z milionů lidí, které ruská invaze vyhnala z domovů, se zavírají dveře autobusu. Obloha nad jejich městem ve chvíli opět těžkne dunivým zvukem palby.