Slováci vesměs vítají Pavlovo zvolení, někteří kritizují návštěvu Čaputové ve štábu

Zvolení Petra Pavla novým českým prezidentem v rozhodujícím kole přímé volby zaznamenaly slovenské deníky na svých titulních stránkách. Podle komentátora Denníku N Martina Šimečky Slováci výsledek volby vesměs přivítali, i když některým vadila návštěva prezidentky Zuzany Čaputové v Pavlově volebním štábu.

„Na toto gesto se lišily názory nejen politických představitelů, ale i komentátorů,“ konstatoval Šimečka. „Hlavně mezi komentátory okrajových, nebo přímo konspiračních webů bylo doslova běsnění na paní prezidentku, co si to dovoluje a že je to nestátnické a tak dále, což se dalo očekávat, protože na ni mají velmi negativní názor.“

Nad přítomností Zuzany Čaputové ve volebním štábu Petra Pavla se pozastavil také předseda opozičního hnutí Hlas Peter Pellegrini. „Zarazil mě ten extrémně rychlý příchod naší prezidentky do volebního štábu,“ řekl v pořadu O 5 minút 12 stanice RTVS.

„To mi připadalo takové navíc, protože ještě stále je partnerem paní prezidentky pan prezident Zeman, který je stále ještě ve funkci, pan Pavel se ujme funkce, až složí slib,“ řekl Pellegrini. „Já jako prezident bych počkal oficiálně na pana prezidenta se všemi poctami v Bratislavě. Bylo to zbytečné a nevhodné.“

Za nestandardní označil ve stejném pořadu krok Čaputové i předseda sněmovny a hnutí Sme rodina Boris Kollár. Prezidentčinu překvapující cestu do Prahy podle něj je třeba chápat jako „lidské gesto paní Zuzany Čaputové, které bylo milé“.

„Je pravda, že prezidenti toto nedělají a není to běžná věc, takže určitě ti, kteří mají paní prezidentku rádi, to vnímají jako milé gesto, a ti, kteří ji nemají moc rádi, si na tom samozřejmě něco najdou,“ míní Kollár. „Z lidského pohledu si myslím, že je to vyjádření určité podpory nějakého stylu, nějaké politiky. Věřím tomu, že kdyby zvítězil pan Babiš, tak by paní prezidentka do jeho štábu neutíkala.“

„Návštěva volebního štábu Petra Pavla byla spontánním nápadem prezidentky, který se zrodil v týdnu před volbami, kdy všechny zveřejněné průzkumy předpovídaly jeho jasné vítězství,“ řekl pro Aktuality.sk mluvčí hlavy státu Martin Strižinec.

Podle něj chtěla Čaputová nově zvoleného prezidenta překvapit a ocenit „jeho respekt k demokratickým hodnotám a k jeho klidnému a rozvážnému stylu politiky“.

Komentátor Denníku N Martin Šimečka o slovenských reakcích na zvolení Petra Pavla prezidentem (zdroj: ČT24)

Šimečka: Důležitý symbolický i politický krok

Šimečka považuje krok Čaputové za silný signál a míní, že Česko a Slovensko budou vnímány i v Evropě trochu jinak než dosud. „Vlády i prezidenti teď tahají za jeden provaz a může to výrazně posílit obraz Česka a Slovenska jako velmi silné dvojice, která ladí vzájemně a je vstřícná k Evropě i v postoji vůči (ruské) válce na Ukrajině.“

„Je to důležitá věc, politici čtou symboly velmi citlivě a ten symbol návštěvy prezidentky Čaputové toto zdůraznil, koneckonců to také řekla. Myslím, že to může být velmi důležitý krok, jak symbolicky, tak politicky, že Evropa bude vnímat Česko a Slovensko jako jakousi pevnou dvojici, skoro bych řekl v jistém smyslu až jako jeden politický subjekt,“ dodal komentátor.

Podle Šimečky byli Slováci – média i politici – s výsledkem voleb vesměs spokojeni. „Dokonce i průzkumy ukazovaly, že kdyby měli Slováci volit (v českých prezidentských volbách), tak by asi také pravděpodobně zvolili Pavla proti Andreji Babišovi. Ale ono je to dané trochu tím, že Babiš na Slovensku není moc populární,“ přiblížil komentátor.

„Jen některé opoziční politické strany se vyjádřily, že by byly spíše raději, kdyby vyhrál Babiš, ale nebylo to jednoznačné. Dokonce ani u jejich voličů to nebylo jednoznačné, spíš půl na půl. A strany vládní koalice, respektive demokratické strany, vesměs i jejich voliči, byli velmi rádi, že zvítězil Petr Pavel,“ dodal Šimečka.

Babiše podle vyjádření svých zástupců preferovala Pellegriniho strana Hlas. Předseda opoziční strany Smer – SD Robert Fico zveřejnil oficiální gratulaci, ale blíže se nevyjádřil. „Nedá se říct, že by se strana Smer – SD chtěla vymezit, spíš formálně pogratulovala Petru Pavlovi a tím to skončilo,“ komentoval to Šimečka.

Média: Lži neuspěly, Pavel má silný mandát

Slovenský tisk obsáhle informuje nejen o výsledcích hlasovaní, které označil za přesvědčivé vítězství Pavla, ale také o samotné osobě příštího prezidenta Česka. Komentuje rovněž působení stávající hlavy státu Miloše Zemana či jeho předchůdce v úřadu Václava Klause.

„Pavel po jasném vítězství míří na Hrad,“ napsal list Pravda. Dodal, že poražený v prezidentské volbě Andrej Babiš sice nedokázal přesvědčit polovinu národa, aby ho volila, ale stále má tak obrovské množství příznivců, aby dokázal vyhrát parlamentní volby.

„Zvolení Petra Pavla novým českým prezidentem znamená velký milník v budování občanské společnosti u našich západních sousedů. Pražskému hradu dlouhá léta šéfovali dva vysloužilí politici, Václav Klaus a Miloš Zeman, kterým jejich ego čas od času přerostlo přes hlavu,“ uvedly Hospodárske noviny.

List Denník N otiskl na titulní stránce fotku Pavla a nadpis „Lži neuspěly“. V podrobném zpravodajství o volbách také napsal, že Babišova kampaň strachu nezabrala a že hlasování bylo referendem o Babišovi.

„Pavel převálcoval Babiše. Nový český prezident má od voličů nejsilnější mandát, silnější než Zeman,“ píše na titulní stránce deník Sme. Volby podle něj potvrdily, že existuje kritická masa lidí, která slyší na slušnost a která odmítá všechno, co Babiš v politice představuje. List také napsal, že Zeman za posledních deset let změnil český prezidentský úřad tak, že mnozí měli pocit, že horší s důstojností úřadu to už být nemůže; při kandidátovi Babišovi ale většina voličů pochopila, že to může být i horší.