Pandemie ve světě: Slovensko hlásí přes 20 tisíc nakažených, Quebec couvá od poplatků pro neočkované

Slovensko eviduje nejvyšší denní přírůstek nakažených, premiér Eduard Heger už ale avizuje rozvolňování restrikcí. Kanadský Quebec nezavede zvláštní poplatek pro neočkované dospělé. Premiér provincie Francois Legault zdůvodnil zrušení plánu tím, že příliš rozděluje společnost. Pfizer požádal amerického regulátora o povolení vakcíny pro děti mladší pěti let.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Dosud nejvyšší denní přírůstek evidují za úterý laboratoře na Slovensku. Testy tam odhalily 20 224 nových případů covidové nákazy. Tempo šíření infekce v sousední zemi začalo výrazně zrychlovat před dvěma týdny v souvislosti s omikronem.

Ve slovenských nemocnicích také dále přibývá covidových pacientů. V úterý jich bylo 1698, tedy nejvíce od poloviny ledna. Loni v prosinci na vrcholu předchozí třetí vlny pandemie slovenské špitály hospitalizovaly přes 3600 pacientů.

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský odhaduje, že počet pacientů bude v příštích týdnech rychle stoupat, přičemž na lůžku by mohlo skočit až pět tisíc lidí. Vytížení nemocnic by se ale zároveň nemělo zvyšovat tak rychle jako počet hospitalizovaných, jelikož omikron má většinou lehčí průběh než předchozí varianty.

Slovenský premiér Eduard Heger už zároveň avizoval záměr uvolňovat restrikce. „Po odeznění vlny omikron podle všeho půjdeme trendem jako jiné země, budeme směřovat k uvolňování opatření,“ předestřel.

Quebec couvá od poplatků pro neočkované

Předseda provinční quebecké vlády Legault v lednu prohlásil, že ti, kdo se rozhodnou neočkovat se, by měli pomoci hradit mimořádné výdaje zdravotnictví spojené s covidem-19. Odborníci od počátku varovali, že plán je v rozporu s principem univerzality kanadského zdravotnického systému.

V úterý se Legault nechal slyšet, že jej znepokojuje, jak zaváděná opatření rozdělují společnost. „Má role je dávat Quebečany dohromady, sjednocovat je. Proto nebudeme dále prosazovat podíl na výdajích zdravotnictví. Quebečany to rozděluje, my ale nyní musíme stavět mosty,“ ujistil veřejnost. Osmimilionový Quebec je po Ontariu druhou nejlidnatější kanadskou provincií.

A stejně jako právě sousední Ontario chce Quebec uvolňovat restrikce, jelikož vlna omikronu začíná opadávat. V Ontariu experti upozornili, že počet hospitalizací ještě poroste. Tamní úřady od pondělí povolily restauracím, obchodním domům či kinům obnovit provoz s poloviční kapacitou zákazníků.

Pfizer žádá o povolení vakcíny pro nejmladší

Farmaceutická firma Pfizer a její německý partner BioNTech předávají americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) výsledky vědeckých studií, aby mohl regulátor rozhodnout o podávání vakcíny Comirnaty dětem mladším pěti let. Pokud FDA nouzové povolení udělí, bude tato vakcína jedinou pro tuto věkovou skupinu.

Studie společností Pfizer a BioNTech ukazují, že dvě dávky vakcíny malé děti chrání proti covidu-19 a jsou bezpečné. Firmy zatím FDA předkládají výsledky studií zahrnující podání dvou dávek, ale později chtějí dodat i výzkum vlivu třetí dávky.

List The Washington Post s odvoláním na své zdroje obeznámené se schvalovacím procesem napsal, že vakcína pro malé děti do pěti let by mohla být k dispozici na konci února, což je dříve, než se původně čekalo. Podle agentury AP by preparát mohl být pro nejmladší Američany dostupný v březnu.