V pátek přibylo 303 případů covidu-19. Vakcinologové nově doporučují očkování těhotným

V pátek přibylo v České republice 303 potvrzených případů covidu-19, o 121 více než před týdnem. Na sto tisíc obyvatel připadá patnáct nově potvrzených případů za posledních sedm dní. Reprodukční číslo stouplo na 1,24, je nejvyšší od půlky července. Vakcinologové nově doporučují očkování těhotným.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

„Prospěch z očkování pro gravidní ženy výrazně převyšuje teoretické riziko vakcinace, a proto se očkování těhotných žen doporučuje. Očkovat je možné v kterémkoli stadiu gravidity,“ píše se v doporučení. Těhotné mají podle lékařů vyšší riziko závažného průběhu nemoci. Přednost by u nich měly dostat mRNA vakcíny před ostatními typy, konstatuje Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

V červnu společnost ve stanovisku doporučovala očkovat raději až po dokončení 12. týdnu těhotenství. Při zjištění těhotenství po první dávce odborníci radili druhou dávku odložit až po dvanáctém týdnu. Očkování nově doporučují i ženám, které otěhotnět plánují.

Dostupná data podle odborné společnosti ukazují, že vakcína je v těhotenství účinná a vytváří imunitu, přičemž nejsou známa žádná rizika pro ženu či plod. Vakcinologové také upozorňují, že vakcíny nemají negativní vliv na plodnost žen ani mužů, což je jedna z dezinformací, která se o očkování proti covidu-19 šíří.

Covid z táborů i zahraničí

Mezitýdenní nárůst počtu nových případů o dvě třetiny podle dostupných údajů přímo nesouvisí s počtem provedených testů. Podle předběžných dat laboratoře tento pátek vyšetřily na koronavirus 92 tisíc vzorků. O týden dříve jich bylo téměř 122 tisíc. Číslo za předchozí den se ale může ještě změnit, protože údaje o testech se do statistik dostávají se zpožděním.

Nejméně příznivá je epidemická situace v Karlovarském kraji, kde za poslední týden připadá 29 nově odhalených případů covidu na sto tisíc obyvatel. Následuje Praha s šestadvaceti a Jihočeský kraj s dvaceti případy.

Podle informací na webu jihočeské krajské hygienické stanice se nákaza v posledním týdnu potvrdila především mezi členy rodiny a u účastníků dětských táborů. Hygienici zaznamenali také import ze zahraničí – z Albánie, Ukrajiny a italské Sardinie.

Nejpříznivější je situace na východě Čech

Podle pátečního vyjádření epidemioložky a mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaely Zajíčkové přibývání případů nemoci v tomto týdnu souvisí s testováním kvůli karanténním opatřením v rodinách, s preventivním testováním ve školách a příjezdy ze zahraničí.

„Několik pozitivně testovaných osob udávalo v anamnéze také účast na MFF v Karlových Varech, epidemickým šetřením se však nepodařilo prokázat souvislost mezi případy,“ popisuje Zajíčková.

Nejpříznivější situace je na východě Čech. V Královéhradeckém kraji připadá na poslední týden šest nových případů na sto tisíc obyvatel a v Pardubickém kraji deset.

Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného stouplo z 1,12 na 1,24. Je to nejvyšší hodnota od poloviny července. Nad zlomovou hodnotou jedna se reprodukční číslo drží desátým dnem v řadě.

V nemocnicích bylo v pátek 66 pacientů s prokázaným covidem, z toho čtrnáct v těžkém stavu. V mezitýdenním srovnání stoupl počet hospitalizovaných o šest.