Americké tajné služby se stále neshodnou na původu covidu-19

Události ČT: Zpráva amerických tajných služeb o původu covidu-19 (zdroj: ČT24)

Americká zpravodajská komunita stále nedospěla k jednotnému závěru ohledně přesného původu viru, který způsobuje onemocnění covid-19. Vyplývá to z odtajněné souhrnné zprávy, uvedla agentura Reuters. Ze souhrnu k dosavadním zjištěním amerických tajných služeb vyplývá, že ani ony nedokázaly uzavřít ostrou debatu uvnitř administrativy prezidenta Joea Bidena o tom, zda za rozšířením koronaviru mohl být únik z čínské laboratoře.

Zpráva, kterou vydal úřad ředitelky tajných služeb v reakci na žádost Bidena o vyšetření, uvádí, že nelze podat uspokojivou odpověď na otázku, kde má přesně počátek virus, který na celém světě zabil na 4,6 milionu lidí.

„Rozhodující informace o původu této pandemie existují v Čínské lidové republice, ale vládní činitelé v Číně se od počátku snažili zamezit mezinárodním vyšetřovatelům a členům světové komunity veřejného zdraví v přístupu k nim,“ řekl Biden ve svém prohlášení po zveřejnění souhrnné zprávy.

Organizace uvnitř americké zpravodajské komunity se neshodnou v názoru na původ koronaviru. Někteří se domnívají, že vzešel z přirozeného kontaktu se zvířetem infikovaným tímto virem nebo jeho blízkým předchůdcem, vyplývá ze souhrnu. Ale měli jen „nízkou důvěru“ v takový závěr, dodává zpráva. Jiné skupiny nebyly schopny dospět k žádnému pevnému názoru ohledně původu viru.

Jedna část komunity si ale vypěstovala „mírnou důvěru“ v teorii, že první člověk se s covidem nakazil pravděpodobně v důsledku „incidentu spojeného s laboratoří“, pravděpodobně při experimentování, zacházení se zvířaty nebo odběru vzorků virologickým ústavem ve Wu-chanu.

Jsou třeba informace z Číny

Zpráva dospěla k závěru, že analytikové nebudou schopni poskytnout „definitivnější vysvětlení“ bez nových informací z Číny, jako jsou klinické vzorky a epidemiologická data o prvních případech.

Čína se v minulosti vysmála teorii, že covid-19 unikl z virologické laboratoře ve Wu-chanu, a sama vypouštěla odvážné teorie o původu viru, včetně té, že koronavirus v roce 2019 unikl z vojenské laboratoře na základně Fort Detrick.