Evropská agentura by o vakcíně od AstraZeneca mohla rozhodnout 29. ledna. Komise shání i jinde

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) obdržela žádost o podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 vyvinuté ve spolupráci firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Ta se od dosud schválených liší mimo jiné tím, že při skladování nevyžaduje specifické mrazáky. Pokud ji agentura shledá kvalitní, bezpečnou a účinnou, mohla by ji Evropské komisi doporučit ke schválení na svém zasedání 29. ledna. Komise jedná o dodávkách i s dalšími firmami: francouzskou Valneva a americkou Novavax.

Unijní agentura bude vakcínu hodnotit ve zrychleném řízení. Kvalitu, bezpečnost a účinnost je prý schopna posoudit za méně než měsíc proto, že mnoho potřebných dat dostala již dříve. K nim patří například údaje z laboratorních testů, informace o složkách vakcíny a výrobním postupu a některé důkazy z klinických zkoušek v Británii, Brazílii a Jihoafrické republice.

Pokud EMA shledá vakcínu bezpečnou a účinnou, může ji doporučit k podmínečné registraci na trhu Evropské unie už na svém zasedání 29. ledna. Schválit ji musí následně Evropská komise. EMA i po podmínečné registraci dál shromažďuje o látce data.

Bez mrazáku

Vakcína AstraZeneca, kterou se již očkuje například v Británii, je rekombinantní očkovací látkou, která je vyrobena na základě viru, který způsobuje nachlazení u šimpanzů. Podává se ve dvou dávkách, mezi jejich aplikacemi by měl být rozestup 28 dní. Skladuje se při teplotách dva až osm stupňů Celsia a v těchto podmínkách má roční trvanlivost.

Klinické testy prokázaly, že má vakcína AstraZeneca účinnost kolem 70 procent. Při testech vyšlo najevo, že pokud byla dobrovolníkům podána nejprve jen poloviční dávka a po měsíci pak celá dávka, účinnost očkovacího preparátu dosáhla 90 procent. Zatím však chybí dostatek dat k tomu, aby mohlo být s jistotou potvrzeno, že takové dávkování vakcíny její účinnost zvyšuje.

Další výrobci

Evropská komise jedná o nákupu vakcín i od dalších výrobců: francouzské společnosti Valneva a amerického výrobce Novavax, který očkovací látky vyrábí i v Česku. S oběma už uzavřela první fázi rozhovorů. Europoslancům to řekla hlavní unijní vyjednavačka společných nákupů vakcín Sandra Gallinaová. „Chceme mít co nejpestřejší portfolio vakcín,“ vysvětlila.

Už 30. listopadu podaly žádosti o podmínečnou registraci svých vakcín konsorcium americké firmy Pfizer a německé společnosti BioNTEch a také americká firma Moderna. První z nich EMA doporučila 21. prosince, druhou 6. ledna. Evropská komise se obyčejně řídí doporučením agentury a schválila obě týž den.