Ve Francii se koronavirus nejrychleji šíří na jihu, úřady omezují setkání v parcích či hudbu venku

Události ČT: Vývoj pandemie ve Francii (zdroj: ČT24)

Ve Francii od počátku srpna setrvale roste denní počet případů nákazy koronavirem. V sobotu dokonce úřady ohlásily rekordní přírůstek 10 561 případů, v úterý přibylo kolem osmi tisíc nakažených. O celostátních opatřeních se zatím neuvažuje, neboť počet infikovaných nejvíce roste ve čtyřech regionech. Nejhorší je situace na jihu země, kde proto přijali nová opatření. Stávkují tam také pracovníci některých odběrových míst zajišťujících testy na koronavirus a na čtvrtek hrozí celostátním protestem.

Zpřísnění restrikcí se týká Marseille a Bordeaux, kde je situace z celé země nejvážnější. „V tuto chvíli se nejvíce mluví o tom, že nákazu přenášejí mladí lidé, kteří slaví, chodí do restaurací a barů či se setkávají v soukromých bytech,“ uvádí zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd s tím, že opatření, která města a jim podřízené oblasti oznámily v pondělí, jdou proto tímto směrem.

„Je například zakázáno, aby bylo v parku pohromadě víc lidí než deset, je zakázána večer jakákoliv hudba na veřejných prostranstvích,“ přiblížil Šmíd a dodal, že třeba také při sportovních akcích jsou zavřeny kabiny a sportovci se musejí převlékat venku.

Soukromých akcí včetně svateb se v Bordeaux a v departementu Gironde, jehož je Bordeaux centrem, nyní nesmí účastnit více než deset osob. Zakázané jsou taneční večírky, bleší trhy či sousedské slavnosti, školy musí zrušit plánované výlety. Na veřejných prostranstvích města se nesmí konzumovat alkohol. Kapacita veřejných akcí je nově omezena na tisíc lidí.

Také v Marseille se nesmějí konat veřejné akce nad tisíc lidí a soukromé oslavy nad deset účastníků. Bary a restaurace nově nesmějí prodat nápoje lidem, kteří si nesednou. Zakázané je sdílení vodních dýmek mezi vícero lidmi. V departementu Bouches-du-Rhône, jehož je Marseille centrem, se také rozšířila povinnost nošení roušek, které se v Marseille, stejně jako třeba v Paříži, musí už nějakou dobu nosit i venku. 

Zpravodaj ČT Šmíd: Marseille a Bordeaux přijaly nová opatření (zdroj: ČT24)

JIP zatím zahlcené nejsou, výjimkou je Marseille

Kromě druhého největšího francouzského města Marseille a Bordeaux na jihozápadě země označil už minulý týden premiér Jean Castex za velmi znepokojivou situaci i na karibském ostrově Guadeloupe, který je zámořským departementem Francie. Také tento ostrov zavedl od té doby některá opatření.

V celé Francii je nyní s koronavirem hospitalizovaných kolem pěti tisíc lidí, na JIP je 575 pacientů. „460 jich přibylo během posledního týdne a vezmeme-li v úvahu, že nárůst počtu nemocných se pohybuje kolem 65 tisíc týdně, tak ten nárůst (lidí na JIP) není až tak vysoký. S výjimkou některých míst, kam patří třeba Marseille, kde už teď bijí na poplach, protože kapacita (tamních) nemocnic je zcela vyčerpaná,“ vysvětlil zpravodaj ČT.

Roušek je dost, nestačí testovací kapacita

Roušek je podle něj ve Francii dost a jsou běžně k dostání, situace je ale složitější, co se týče testů. „Tvoří se tady obrovské fronty, protože Francie testuje za týden i milion lidí, což je vysoké číslo, ale kapacita je už v tuto chvílí nedostatečná,“ uvádí Šmíd s tím, že na testy je nutné se často objednávat.

Vláda proto oznámila vytvoření takzvané prioritní řady. „To znamená, že jsou dvě skupiny. Jedna skupina jsou ti, kteří potřebují být testováni přednostně, třeba zdravotníci a lidé, kteří mají příznaky. A druhá skupina, to jsou ti, kteří, řekněme, nejsou tak úplně prioritou, kteří mohli přijít do styku s nakaženým, ale nemají žádné příznaky,“ dodal zpravodaj ČT.

Pracovníci přibližně dvaceti odběrových míst zajišťujících v jižní Francii koronavirové testy vstoupili do stávky. Stěžují si, že jsou kvůli epidemii přepracovaní a že nemají dostatečně kompenzované zvýšené riziko nákazy, informovala agentura Reuters. Některé kliniky, které provozuje firma Biofusion, musely podle odborářů testování přerušit. Hlavní odběrná místa jsou dál v provozu, na čtvrtek však odbory chystají rozsáhlý protest po celé zemi.