Do francouzského Saint-Tropez se vrací roušky. Výpadek turistů je znát

Události: Koronavirus ve Francii (zdroj: ČT24)

Francie obnovuje omezení kvůli stoupajícím počtům nových případů koronaviru. Některé radnice už nařídily nosit roušku i venku. Povinnost platí v několika čtvrtích Paříže, Toulouse a řadě přímořských letovisek. Roušky se pomalu vrací i do slavného Saint-Tropez.

Zase se z něho stala malá rybářská vesnice. Epidemie koronaviru městečko Saint-Tropez výrazně změnila. Z oblíbené turistické destinace bylo najednou město duchů. A osiřela i oblíbená četnická stanice.

Podle provozní ředitelky hotelu Pan Dei Palais byla změna hodně cítit. „Bylo to jiné, hlavně když už začalo být teplo někdy v květnu, normálně už je tu plno turistů, ale i pláže byly zavřené, no bylo to smutné,“ říká Lucie Bystroňová.

Hotel de la Ponche je živou historií Saint-Tropez, existuje už osm desítek let, pokoje tu měly i takové hvězdy jako Brigitte Bardotová či Romy Schneiderová. Majitelka Simone Ducksteinová s odkazem na blízké moře tvrdí, že nejkrásnější možný bazén leží přímo pod okny.

„Tradičně otevíráme koncem března nebo přesněji na Velikonoce. Tentokrát jsme ale museli zůstat zavření až do více jak poloviny června,“ nastínila.

85 procent turistů je ze zahraničí

S uvolněním karantény se všechno změnilo. Saint-Tropez navštíví každoročně neuvěřitelných šest milionů turistů, což z poměrně malého města dělá jednu z nejoblíbenějších destinací na Azurovém pobřeží.

„V létě přijíždí do Saint-Tropez 85 procent turistů ze zahraničí, z toho třicet procent z mimoevropských zemí. Letos zastavily aerolinky své lety kvůli epidemii, takže tito klienti nedorazili,“ říká ředitel turistického úřadu Claude Maniscalco.

Výjimečné půldenní parkování zdarma tak využívají hlavně domácí turisté. A v přístavu už mají často potíže dodržovat bezpečné vzdálenosti. Bary a restaurace jsou plné, stejně jako úzké uličky. Na radnici tuší, že je možná kvůli zhoršující se situaci neminou další omezení.