Primátor Hřib má negativní test na covid-19. V karanténě jsou kvůli nákaze na magistrátu desítky lidí

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) má negativní test na covid-19. Negativní test má také jeho náměstek Petr Hlaváček (TOP 09) a opoziční zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). Všichni jsou nadále v preventivní karanténě. Nakazit se mohli v pondělí na jednání městské rady od primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN), který covidem-19 onemocněl. V karanténě je všech 11 pražských radních a další politici a musela do ní rovněž část úředníků magistrátu.

Karanténa v souvislosti s nákazou náměstka primátora se týká desítek lidí. Podle pražských hygieniků zatím všechny testy vyšly jako negativní, podle magistrátu se to týká 34 lidí z 50 testovaných. Kvůli Hlubučkově pozitivnímu testu bylo odloženo naplánované čtvrteční jednání zastupitelů.

Hřib tráví karanténu v odloučení od své rodiny, aby vyloučil možnost přenosu nákazy na svou manželku a tři děti. Od úterý pracuje na dálku a většiny schůzek se účastní on-line. „Včerejší (středeční) odběr na koronavirus vyšel dnes negativně, ale karanténa nadále platí až do 29. června,“ sdělil.

Výsledek testu už dostal také primátorův náměstek Hlaváček. „Cítím se dobře, ale je to teprve třetí den od expozice,“ napsal.

Negativní výsledek má rovněž místostarostka Prahy 2 a předsedkyně klubu opozičních zastupitelů ODS na magistrátu Alexandra Udženija. „Test na covid-19 mám negativní. Karanténu ale budu nadále dodržovat. Příští týden podstoupím další test, abych měla jistotu, že jsem nic nepodcenila. Přeji stejné výsledky i svým kolegům,“ uvedla. 

Negativní test na koronavirus mají také poslanci a pražští zastupitelé Jan Čižinský (za KDU-ČSL, Praha sobě) a Patrik Nacher (ANO). Oba ale zůstávají nadále v karanténě.

Testy na koronavirus absolvovali všichni, kteří byli přítomni pondělnímu jednání rady, jež trvalo zhruba sedm hodin. Výsledky dostávají postupně. Pražská hygienická stanice ve čtvrtek odpoledne uvedla, že se zatím u žádného z testovaných politiků či úředníků nákaza nepotvrdila, další výsledky budou přicházet během večera a zřejmě i v pátek.

Magistrát v tiskové zprávě uvedl, že ve středu test absolvovalo 34 z 50 lidí s negativním výsledkem. Ve čtvrtek bylo otestováno dalších 14 lidí, jejichž výsledky budou v pátek. Zbylí dva zaměstnanci podle mluvčího hlavního města Víta Hofmana zatím nedali vědět, zda se nechali testovat. 

Testováni jsou i hasiči

Kromě toho byli testováni také příslušnicí hasičského sboru kvůli schůzce Hlubučka s dobrovolnými hasiči v minulém týdnu. Zúčastnili se jí i zástupci profesionálního sboru. Kateřina Suchánská za hasiče sdělila, že testováno bylo 16 hasičů včetně ředitele pražského sboru Luďka Prudila a jeho náměstka.

Výsledky testů jsou již známy u šesti hasičů včetně obou členů vedení, všechny jsou negativní. Suchánská dodala, že po konzultaci s lékařem a ministerstvem vnitra nebudou muset hasiči, jejichž výsledky byly ve čtvrtek negativní, do karantény a vrátí se do služby.

Hlubuček v úterý večer uvedl, že v pondělí se během dne přestal cítit dobře. Večer si pak naměřil teplotu 37,8 stupně Celsia. Následně vyhledal lékaře a test potvrdil nákazu. Už nemocný se v pondělí zúčastnil zasedání rady.