Vedení Prahy jde do karantény, uvedl primátor Hřib. Jeho náměstek má koronavirus

Události ČT: Koronavirus mezi českými politiky, někteří jsou v karanténě (zdroj: ČT24)

Do karantény by na pražském magistrátu mohlo jít kvůli onemocnění covid-19 zhruba 40 politiků a úředníků, kteří se zúčastnili pondělního jednání městské rady. Uvedl to mluvčí magistrátu Vít Hofman. V karanténě je preventivně také primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Test nemoc prokázal v úterý u jeho náměstka Petra Hlubučka (STAN). Kvůli nákaze vedení města odložilo čtvrteční jednání zastupitelstva. Na testy musí také pražští hasiči, s nimiž se náměstek minulý týden setkal.

„Jednání rady se zúčastnili všichni radní, část ředitelů a předsedů výborů, někteří úředníci a také předsedové koaličních klubů i zástupci opozice. Celkově se situace týká třiceti až čtyřiceti lidí,“ uvedl mluvčí magistrátu.

Podle primátora Hřiba budou muset být všichni členové rady hlavního města v karanténě. „Kolega náměstek Petr Hlubuček je nakažen nemocí covid-19. Přeji mu brzké uzdravení. Všichni, kteří se zúčastnili rady, teď musí do karantény, takže celé vedení města. To by se nestalo, kdyby rady probíhaly on-line, jak jsem navrhoval. Bohužel byli koaliční partneři proti,“ napsal na Twitteru.

Všichni účastníci pondělního zasedání městské rady budou ve středu testováni na koronavirus, uvedl mluvčí magistrátu. Výsledky testu však nebudou mít vliv na nařízenou karanténu, jejich výsledky by totiž mohly být takzvaně falešně negativní.

Do karantény jde podle serveru Seznam Zprávy také zastupitel Prahy 4 Lukáš Zicha (STAN), jehož partner byl pozitivně testován a oba byli s Hlubučkem o víkendu na Sněžce. Výlet s nimi údajně absolvoval i senátor Petr Holeček (STAN).

Jednání zastupitelů se odložilo

Vedení města se kvůli nákaze rozhodlo odložit jednání zastupitelstva, které bylo plánováno na čtvrtek. „Bohužel není možné zajistit, aby se sešlo dostatek zastupitelů, kteří by fyzicky v sále mohli odhlasovat změnu jednacího řádu pro on-line jednání zastupitelstva, i když jsme na jeho konání byli technicky připraveni. Důvodem je vysoký počet radních a zastupitelů v karanténě spolu s vyšším věkem několika zbývajících, kteří jsou tak více ohroženi koronavirem,“ zdůvodňuje Hřib.

Kdy se bude zasedání konat, zatím není jasné. Podle primátora se o tom bude teprve jednat a pravděpodobně k setkání zastupitelů dojde až poté, kdy jim skončí čtrnáctidenní karanténa. 

Už předtím bylo zrušeno středeční zasedání kontrolního výboru. Magistrát také nechá vydezinfikovat prostory své hlavní budovy na Mariánském náměstí. „Je objednána dezinfekce, a to jednacího sálu městské rady, přilehlých místností a samozřejmě kanceláří pana náměstka Hlubučka,“ dodal mluvčí magistrátu. 

Testy podle Hřiba podstoupí zhruba třicet lidí. „Jde o celou radu, několik předsedů výborů, kteří se účastnili jednání rady, dále pracovníky magistrátu, úředníky, kteří zajišťují jednání rady,“ popisuje pražský primátor. O možném ochromení provozu magistrátu nechce spekulovat, protože zatím tomu nic nenasvědčuje. Hřib ale ujišťuje, že vedení města k situaci přistupuje se vší vážností.

Pozitivní na covid-19

Hlubuček v úterý večer oznámil, že je pozitivní na nemoc covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Nyní je izolován a na pozorování. V pondělí si naměřil zvýšenou teplotu 37,8 stupně a následně vyhledal lékaře a šel na testy. Hygiena bude kontaktovat všechny, kteří se s ním setkali.

„Dnes nemám teplotu, ale cítím, že se musím prostě vyležet. Nerad bych nějaké projekty odkládal, normálně pracuji formou home office,“ uvedl Hlubuček ve středu pro ČT. 

V uplynulých měsících bylo na pražském magistrátu nakaženo několik úředníků. Od poloviny března byl načas kvůli koronaviru uzavřen odbor evidence majetku. Nákaza se na odboru prokázala u dvou zaměstnanců a asi padesát lidí bylo v karanténě. Kromě odboru evidence majetku se nákaza objevila také na odboru územního rozvoje.

Hamáček: Lidem otrnulo

Praha je koronavirem nejvíce zasaženou oblastí v Česku. Laboratoře tu dosud odhalily 2344 nakažených, z toho se necelých 1500 vyléčilo. V celé zemi bylo od začátku epidemie zaznamenáno 10 112 případů.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že nákaza na pražském magistrátu je důsledkem uvolnění protipandemických opatření v Česku. „Lidem otrnulo a evidentně otrnulo i kolegům na pražském magistrátu, nicméně se s tím musíme nějak vypořádat, je to klasický příklad výskytu ohniska nákazy,“ doplnil. 

Na testy musí hasiči

Na testy poslali své zaměstnance pražští hasiči. Týká se to těch, kteří přišli v minulém týdnu do kontaktu s Hlubučkem při jeho cestě po některých stanicích. „Sedm osob bylo posláno na testy okamžitě. Následně bylo provedeno trasování a zjišťujeme další potenciální nakažené. Nyní se záležitost týká celkem do desítky osob,“ uvedla mluvčí hasičů Kateřina Suchánská.

Hlubuček se vydal navštívit stanice dobrovolných hasičů, jeho návštěvě ale byli přítomni i zástupci profesionálních hasičů. Jaký poměr dobrovolníků a profesionálů byl poslán na testy, mluvčí neřekla.

V případě profesionálů podle mluvčí platí již od začátku pandemie přísná opatření. „To znamená bezkontaktní předávání směn, používání dezinfekčních prostředků a kontrola tělesné teploty. Další opatření budou přijata na základě výsledků testovaných osob,“ sdělila. 

Nákaza Hlubučka ovlivnila i jednání sněmovny

Pozitivní test náměstka pražského primátora ovlivnil i středeční jednání Poslanecké sněmovny. Její předseda Radek Vondráček (ANO) poslance upozornil, že jeden z pražských radních byl v úterý v sídle dolní komory a v kontaktu s některými jejími členy. Požádal proto poslance, aby všichni používali roušky, a to zejména u řečniště. 

Vondráček kvůli záležitosti svolal grémium sněmovny. Pokud poslanec patří do rizikové skupiny nebo s někým takovým žije, podporuje vedení dolní komory takzvané párování. To znamená, že při hlasování neúčast koaličního politika vyváží svou absencí poslanec opoziční a naopak. Poměr sil mezi vládou a opozicí tak zůstává zachován.

„Čekáme, až se otestuje okruh zhruba 50 lidí, kteří byli v kontaktu s panem náměstkem, který je pozitivně testován. Existuje nějaká linka k nám, nicméně když jsme si probrali inkubační doby, kdy mohlo dojít k nákaze, tak jsme došli k závěru, že možnost, že by se to vyskytlo u nás, není moc vysoká,“ uvedl Vondráček.

„Kdyby se náhodou prokázalo, že virus má někdo, kdo skutečně byl třeba i v této budově, pak bychom museli přistoupit k plošnému testování všech poslanců a zaměstnanců,“ doplnil. To by podle Vondráčka mohlo znamenat ukončení probíhající schůze.

Poslanci ruší důležité schůzky

Z jednání sněmovny se ve středu ze zdravotních důvodů omluvili poslanec za KDU-ČSL, pražský zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) a předseda pražských zastupitelů ANO a poslanec Patrik Nacher (ANO). Oba potvrdili, že jsou v karanténě a čekají na další pokyny hygieniků.  

„Musel jsem zrušit schůzky, které byly osobně domluvené, ale jinak pracuji on-line,“ uvedl Čižinský. Plánovaný program ruší i Nacher. „Dneska sněmovna, zítra zastupitelstvo, které mělo být poslední před létem, tam bylo hodně důležitých bodů, ve kterých koalice není jednotná,“ řekl.

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že Hlubuček se minulý týden nezúčastnil jednání celostátního výboru a předsednictva hnutí. „Nikdo z našich poslanců s ním v té inkriminované době v kontaktu nebyl,“ sdělil.