Španělský premiér chce prodloužit nouzový stav, varuje před chaosem a druhou vlnou pandemie

Události: Koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech zemřelo za minulý den kvůli koronaviru 1015 lidí, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse s tím, že jde o nejnižší denní přírůstek za měsíc. Velká Británie má podle tamních statistiků nejvíc obětí v Evropě. V Německu stoupl počet nakažených i mrtvých, dlouhodobě tam ale počet nově registrovaných infekcí výrazně klesá. Bavorsko oznámilo, že od pondělí otevře všechny obchody, během května pak i restaurace a hotely a do škol a školek se začnou vracet děti. Evropská komise se obává, že kvůli pandemii v zemích EU narostou sociální rozdíly.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Na celém světě se koronavirem nakazilo přes 3,5 milionu lidí, více než 250 tisíc zemřelo.
  • Spojené státy evidují nejnižší denní přírůstek obětí za měsíc. Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) při Washingtonské univerzitě ale odhaduje, že v zemi do 4. srpna na komplikace související s nemocí covid-19 zemře nejméně 134 tisíc lidí.
  • Velká Británie má podle tamních statistiků nejvíc obětí v Evropě. Počet obětí tam překročil 32 tisíc, uvádějí statistici.
  • Bavorsko od pondělí otevře všechny obchody, během května pak i restaurace a hotely. Do škol a školek se budou postupně vracet děti.
  • V Rusku už potřetí za sebou překročil denní přírůstek nakažených deset tisíc.

Na celém světě se koronavirus potvrdil u více než 3,5 milionu lidí. Z toho již více než 250 tisíc zemřelo. 

Celková bilance ve Spojených státech přesáhla 70 tisíc úmrtí. Počet úmrtí v zemi za 24 hodin od začátku dubna neklesl pod tisíc mrtvých, připomněla AFP. Předpovědi přitom počítají spíše se zhoršením bilance.

Odhady: Až 134 tisíc mrtvých, tři tisíce denně

Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) při Washingtonské univerzitě podle televize CNN v aktualizovaném modelu uvedl, že ve Spojených státech do 4. srpna na komplikace související s nemocí covid-19 zemře nejméně 134 tisíc lidí. Nový propočet tak očekává zdvojnásobení bilance obětí koronaviru v USA.

S výrazným nárůstem infikovaných i obětí počítá podle informací deníku The New York Times také vláda prezidenta Donalda Trumpa, která tlačí na rychlé obnovení hospodářského života v zemi.

Podle interních vládních dokumentů, které deník získal, se očekává k 1. červnu denní přírůstek tři tisíce mrtvých. Do konce května by také počet nově infikovaných za den mohl vzrůst až na dvě stě tisíc, zatímco nyní je denně hlášeno asi 25 tisíc případů.

Vládní odhady podle The New York Times jsou vystřízlivěním ze zlepšující se situace, kdy se jednotlivé státy USA začínají vracet k normálnímu životu. Uvolnění karanténních opatření tak může vést ke zhoršení situace.

Spojené státy mají aktuálně nejvyšší počet pacientů s covidem-19 ve světě, úřady zaznamenaly téměř 1,2 milionu případů. Přes 187 tisíc lidí se uzdravilo, dodala AFP.

Rozvědky nemají informace, že by virus unikl z čínské laboratoře

Zpravodajská aliance Five Eyes (Pět očí), v níž sdílejí informace tajné služby Spojených států, Austrálie, Kanady, Británie a Nového Zélandu, nemá informace o tom, že by koronavirus unikl z čínské laboratoře. Listu The Guardian to sdělily dva nejmenované zpravodajské zdroje.

Jejich vyjádření odporuje výrokům čelných představitelů USA, podle nichž se virus rozšířil z institutu ve městě Wu-chan. Čína podobná obvinění opakovaně odmítá. 

Evropská komise se obává nárůstu sociálních rozdílů

V důsledku krize vyvolané nákazou koronavirem hrozí v zemích Evropské unie zvyšování sociálních rozdílů spojené s očekávaným růstem nezaměstnanosti. Po úterní videokonferenci unijních ministrů práce a sociálních věcí to řekl eurokomisař pro zaměstnanost Nicolas Schmit, podle něhož by EU měla co nejdříve schválit systém podpory krátkodobých pracovních míst.

Ministři se podle chorvatského předsednictví shodli, že i po odeznění bezprostředních dopadů pandemie bude klíčová společná koordinace a unijní financování v sociální oblasti.

Statistici: Británie má nejvíc obětí v Evropě

S podezřením na onemocnění covidem-19 zemřelo ve Velké Británii od počátku epidemie více než 32 tisíc lidí. Vyplývá to z dat, která zveřejnil britský statistický úřad ONS. Podle nich je tak Spojené království zemí s nejvyšším počtem obětí v Evropě.

V pondělí britský ministr zdravotnictví informoval o téměř 29 tisících zemřelých s covidem-19. Naznačil ale, že skutečný počet je pravděpodobně vyšší. Podle úterní bilance je v zemi téměř 29 a půl tisíce obětí.

Ve Španělsku zemřelo za den 185 lidí s koronavirovou infekcí, informovalo tamní ministerstvo zdravotnictví. Už třetí den v řadě je tak nárůst počtu zemřelých menší než dvě stě. Dohromady eviduje země víc než 25 a půl tisíce obětí, což je třetí nejvyšší počet v Evropě po Británii a Itálii. 

Celkový počet diagnostikovaných případů nákazy ve Španělsku vzrostl za posledních 24 hodin o 1318 na nynějších víc než 219 tisíc. Země tak nadále patří mezi koronavirem nejhůře zasažené, co do počtu nakažených jej překonaly pouze USA. Ve Španělsku se však už také přes 123 tisíc infikovaných vyléčilo.

Přes poměrně příznivý vývoj epidemie se Španělsko potýká s problémem mimořádně vysokého podílu nakažených mezi zdravotníky. Nyní je podle deníku El País v zemi přes 43 tisíc infikovaných zdravotníků, jenom za poslední dva týdny takových případů přibylo téměř čtyřicet procent. Kromě toho zdravotnický personál tvoří většinu nově nakažených, upozornilo už v pondělí španělské ministerstvo zdravotnictví.

Podle vlády v Madridu hrozí zemi nová vlna šíření covidu-19, pokud poslanci ve středu neprodlouží nouzový stav o další dva týdny. Premiér Pedro Sánchez varoval opozici, která už další prodloužení podpořit nechce, že tím způsobí chaos ve zdravotním systému. Podle právníků oslovených deníkem El Espaňol by po skončení nouzového stavu, platného zatím do soboty, začaly mít větší kompetence ve školství a zdravotnictví autonomní regiony, které by tak mohly uvolňovat omezení volného pohybu.

Některé státy v USA i v Evropě rozvolňují opatření (zdroj: ČT24)

V Itálii za poslední den zaznamenali 236 úmrtí pacientů s koronavirem, což je zhruba o čtyři desítky více než v pondělí. Pozitivní test na nemoc covid-19 mělo 1075 lidí - tedy nejméně za poslední dva měsíce. Italské statistiky se vyvíjejí příznivě už několik týdnů, mimo jiné setrvale klesá počet hospitalizovaných a pacientů ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče.

Francie za poslední den zaznamenala 330 úmrtí po nákaze koronavirem. Jedná se o nejvyšší číslo od konce dubna. Celkem již s nemocí covid-19 zemřelo v zemi více než 25 a půl tisíce lidí.

Německo: I přes denní nárůst počet nových nakažených dlouhodobě klesá

Počet potvrzených případů nákazy v Německu stoupl o 685 na téměř 164 tisíc, uvedl Institut Roberta Kocha (RKI). O den dříve nárůst činil 679 nových případů. V zemi s 83 miliony obyvatel počet úmrtí kvůli nákaze vzrostl během pondělka o 139 na téměř sedm tisíc. O den dříve zemřelo 43 pacientů s nemocí covid-19.

Počet nově registrovaných infekcí v poslední době výrazně klesá. Zatímco ještě v první třetině dubna někdy za den přesáhl i šest tisíc, v pátek jich bylo 945, v sobotu 793.

Nejpostiženější spolkovou zemí zůstává Bavorsko, na které připadá zhruba čtvrtina případů. Tamní ministerský předseda Markus Söder (CSU) oznámil, že země během května umožní postupně otevřít restaurace i hotely. Söder také počítá s tím, že do konce května bude školy a školky navštěvovat zhruba polovina všech žáků a dětí.

Už od pondělí se otevřou všechny obchody, nově bude také možné navštěvovat příbuzné v domovech důchodců a povolen bude bezkontaktní sport pod otevřeným nebem. Otevřou se i dětská hřiště.

Rakouská policie předložila zprávu o koronavirové krizi v Ischglu

V Rakousku se aktuálně potýká s koronavirem 1582 lidí, což je zhruba o stovku méně než v pondělí. Z nemoci se vyléčilo už přes třináct tisíc z celkových víc než patnácti tisíc nakažených, uvedlo tamní ministerstvo vnitra. Německá agentura DPA poznamenala, že počty nakažených jsou v Rakousku už delší dobu velmi nízké. Poukazuje však také na rostoucí obavy vlády z toho, že část veřejnosti polevuje v ostražitosti.

Rakouská policie mezitím předložila prokuratuře rozsáhlou zprávu týkající se toho, jak místní úřady v první půlce března řešily krizi kolem koronavirové nákazy v alpském středisku Ischgl. Informovala o tom agentura APA. Státní zastupitelství v Innsbrucku nyní bude rozhodovat o tom, zda někoho obviní z trestného činu obecného ohrožení.

Místní samospráva čelí mezinárodní kritice, že ačkoli měla spolehlivé informace o výskytu koronaviru v Ischglu, nejednala dostatečně rychle, což přispělo k šíření infekce v mnoha evropských zemích.

Žádné nové oběti na Slovensku

Visegrádské země dál hlásí nízké denní přírůstky mrtvých s koronavirem SARS-CoV-2. Na Slovensku v pondělí nezemřel žádný pacient, Polsko hlásí 19 nových úmrtí, což je druhý den po sobě jednociferný údaj, a Maďarsko dvanáct, o jednoho více než v neděli.

Na Slovensku v pondělí přibylo osm pozitivně testovaných pacientů. To je sice nejvíce od 24. dubna, kdy země naposledy zaznamenala dvouciferný přírůstek počtu nakažených, vyléčilo se ale dalších 98 infikovaných. Celkově Slovensko zaznamenalo dosud 1421 nakažených a 25 mrtvých.

V Polsku za poslední den počet infikovaných stoupl o 425 na celkových 14 431. Podle internetových stránek televize TVN24 jde o největší denní nárůst od 19. dubna. Komplikacím spojovaným s covidem-19 ve zhruba 38milionovém státě podlehlo dohromady 716 pacientů.

Bulharsko kvůli negativním dopadům pandemie na turistickou sezonu podpoří vlastní cestovní ruch poukázkami pro občany, kteří budou chtít strávit letní dovolenou v zemi. Podle agentury DPA se na tom shodla vládní koalice pod vedením premiéra Bojko Borisova.

Není zatím jasné, kdo konkrétně na specifickou finanční dotaci dosáhne. Shoda uvnitř koalice panuje zatím pouze na tom, že k poukázkám budou mít přístup lidé, kteří si v zemi platí sociální pojištění.

V Rusku i Brazílii další výrazný nárůst nakažených

V Rusku v pondělí sice klesl denní přírůstek nakažených, ale už potřetí překročil deset tisíc nových případů. Celkově je infikovaných v zemi podle oficiálních údajů přes 150 tisíc. V pondělí přibylo 95 mrtvých pacientů, což je proti neděli o devatenáct více.

Na pondělním zvýšení počtu nakažených se nejvíce, více než polovinou, opět podílela Moskva, která je epidemií nejzasaženější. V ruské metropoli přibylo 5714 pozitivně testovaných a celkový počet stoupl na více než osmdesát tisíc. V Rusku bylo doposud potvrzeno přes 155 tisíc případů nákazy, téměř 1500 lidí zemřelo.

Počet nakažených koronavirem v Brazílii za posledních 24 hodin vzrostl o 6633, oproti předchozímu dni je to téměř třetinový nárůst. V souvislosti s covidem-19 zemřelo dalších 296 lidí, oznámilo brazilské ministerstvo zdravotnictví.

V Latinské Americe, která eviduje už na 272 tisíc nakažených, je Brazílie co do počtu obětí i nakažených nejhůře zasaženou zemí, celosvětově je podle specializovaného serveru Worldometer podle infikovaných na devátém místě. Země hlásí téměř 109 tisíc potvrzených případů.

Druhou nejhůře zasaženou zemí v Latinské Americe je Peru, které dosud zaznamenalo už přes 50 tisíc případů nákazy a na 1440 úmrtí. Oproti Brazílii, která má 210 milionů obyvatel, ale dělá třicetimilionové Peru asi sedmkrát více testů (v přepočtu na milion obyvatel).

Následuje Ekvádor s 32 tisíci potvrzenými případy nákazy a 1570 prokázanými úmrtími s covidem-19. Reálná čísla jsou ale i v této sedmnáctimilionové zemi vyšší, protože lidem zemřelým doma se testy na koronavirus obvykle neprovádějí.

Počet potvrzených nákaz v Asii přesáhl čtvrt milionu

Celkový počet nakažených v Asii již přesáhl hranici čtvrt milionu, informovala agentura Reuters s tím, že v současnosti největší měrou ke zvyšující se bilanci přispívá Indie spolu se Singapurem a Pákistánem.

Naopak v  Číně, Jižní Koreji a Japonsku se šíření nemoci podařilo podstatně zpomalit. S 250 372 případy infekce má Asie v celosvětovém měřítku nyní jen sedm procent nákaz.

Rozvolňování v Indii a Izraeli

Indie zaznamenala za posledních 24 hodin rekordních 3900 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet nakažených tam tak vzrostl na téměř 46 a půl tisíce. Více než dvanáct tisíc pacientů se vyléčilo, 1568 jich zemřelo. Uvedlo to indické ministerstvo zdravotnictví.

Indická vláda v posledních týdnech postupně uvolňuje omezující opatření, v pondělí opět otevřely samostatně stojící obchody. V metropoli Dillí se před obchody s alkoholickými nápoji vzápětí shromáždily davy lidí, které policisté rozháněli obušky. Úřady v Dillí pak v reakci na vzniklý chaos uvalily zvláštní sedmdesátiprocentní daň na maloobchodní prodej alkoholu, aby lidi od nákupů alkoholických nápojů odradily.

Izraelská vláda v pondělí večer přikročila k dalšímu uvolnění omezujících opatření. Bylo například zrušeno nařízení vzdalovat se více než sto metrů od bydliště a jsou povoleny třeba také návštěvy nejbližších příbuzných včetně kontaktu seniorů s dětmi a vnoučaty. V zemi zemřelo 235 nakažených, více než deset tisíc z celkových více než šestnácti tisíc evidovaných nakažených se už uzdravilo.

Částečné uvolňování restrikcí oznámil také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zmírňování omezení má začít už v neděli, kdy budou po šesti týdnech moci na první procházku senioři. Erdogan ale také upozornil, že opatření může vláda kdykoli znovu zpřísnit, pokud počty nových případů nákazy koronavirem začnou výrazně růst.

Libanon v úterý o dva týdny prodloužil protikoronavirová omezení. Hospodářské aktivity se však mohou postupně obnovovat podle dříve stanovených parametrů. Premiér Hasan Dijáb přitom varoval, že nedodržování pravidel se může projevit druhou, vážnější, vlnou infekce, uvedla Reuters.

V Číně oficiálně jeden nový nakažený a žádný mrtvý

Čína za pondělí ohlásila jeden nový případ nákazy koronavirem, oproti třem případům o den dříve. Uvedla to tamní Národní zdravotní komise. Celkový počet potvrzených případů v pevninské Číně, nezahrnující Hongkong a Macao, stoupl na téměř 83 tisíc.

Žádné nové úmrtí komise neohlásila, a tak bilance úmrtí způsobených nemocí covid-19 se opět nezměnila. Oficiálně tedy Čína stále v souvislosti s epidemií hlásí 4633 mrtvých, informoval Reuters.

Čína v posledních dnech ve srovnání s únorovými maximy hlásí jen minimum nových nákaz. Počet úmrtí oficiálně připisovaných covidu-19 se prakticky nezměnil od 17. dubna, kdy úřady po revizi údajů do bilance zahrnuly dalších 1290 úmrtí z města Wu-chan, kde nákaza začala.