„You Are The Champions“. Kapela Queen zahrála pro zdravotníky v první linii

Kapela Queen vydala novou verzi slavného hitu „We Are The Champions“. Píseň s upraveným textem adresuje všem, kteří bojují s koronavirem v první linii. Výtěžek poputuje do nadace Světové zdravotnické organizace (WHO) pro potírání nemoci COVID-19. Už dříve boj proti šíření nákazy podpořili Paul McCartney, Elton John, Lady Gaga, Billie Eilish nebo Rolling Stones.

Píseň „We Are The Champions“ napsal před více než čtyřiceti lety Freddie Mercury. Hit nestárne a je pravidelnou součástí sportovních ceremoniálů. Spoluzakladatelé kapely Queen a Mercuryho staří parťáci Brian May a Roger Taylor se ale v souvislosti s pandemií rozhodli píseň věnovat nikoliv sportovcům, ale těm, kteří bojují s koronavirem v přední linii – doktorům, zdravotníkům a sestřičkám.

„Stejně jako jsme poslali naše mladé muže a ženy do dvou světových válek k boji, tito mladí muži a ženy nyní bojují za nás a riskují každý den své životy,“ prohlásil kytarista Queen Brian May pro časopis Rolling Stone. „Je to pro každého, kdo tam venku pracuje a ohrožuje tím svůj život,“ dodal.

Po smrti Freddieho Mercuryho v 90. letech zpívalo slavnou píseň s Queen několik zpěváků i zpěvaček. Text se ale za čtyři desetiletí nezměnil. Až teď. Zpěvák Adam Lambert spontánně vyměnil slovo „We“ (My) za „You“ (Vy). Změna je to zdánlivě kosmetická, v kontextu významu písně a současné situace ve světě ale zásadní.

Nahrávka vznikla virtuálně na dvou kontinentech naráz

S nápadem společné nahrávky v omezených koronavirových podmínkách přišel kytarista Brian May. Na svém instagramovém účtu už delší dobu komunikuje se svými fanoušky skrze videopříspěvky. Učí je hrát různé riffy a sám interpretuje některé skladby Queen.

Tentokrát se rozhodl přizvat do on-line přenosu své spoluhráče. Spoluzakladatele kapely a bubeníka Rogera Taylora a zpěváka Adama Lamberta, který s nimi už delší dobu vystupuje. Třetí zmíněný žije na rozdíl od svých britských kolegů ve Spojených státech. Nahrávka tak vznikla na digitální platformě a v jeden čas ze dvou kontinentů. 

Nové verze písně se pak chopili filmaři a na začátku května vznikl videoklip, který za pouhý den existence vidělo přes milion lidí. Režiséři Drew Gleason a Tyler Macey vedle autentických záběrů na tři muzikanty využili mrazivé pohledy na světová ikonická místa, která jsou kvůli pandemii prázdná. Zbytek klipu věnovali těm, kteří bojují proti koronaviru v první linii.

Zůstaň doma s Billie Eilish nebo The Rolling Stones

Iniciativa kapely Queen není ojedinělá. Pomoci se rozhodli také popové hvězdy Justin Bieber a Ariana Grande. Zpěváci oznámili, že příští týden vypustí společný singl „Stuck with U“. Výtěžek půjde ve prospěch dětské nadace First Responders.

Už v dubnu s dosud nejrozsáhlejší solidární akcí přišla americká umělkyně a vítězka Oscara Lady Gaga. Uspořádala virtuální koncert „Jeden svět společně doma“. Pod tímto mottem zpívali interpreti na konto Světové zdravotnické organizace. 

Na podporu boje s koronavirem tak vystoupili ve videopřenosu zpěvačka Billie Eilish nebo sirové Paul McCartney a Elton John. Velkého koncertu se zúčastnila i legendární kapela The Rolling Stones a to v kompletním čtyřčlenném spojení. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts i Ronnie Wood se na dálku spojili, každý ze svého domova, a společně zahráli a zazpívali.  

Pandemie koronaviru ovlivnila kapelu The Rolling Stones i v novém klipu „Living In A Ghost Town“. Ten se skládá z aktuálních záběru prázdného Londýna, který jistým způsobem jako „město duchů“ působí.