Primátorem Chomutova zůstává Marek Hrabáč z ANO

Chomutov dál povede Marek Hrabáč z hnutí ANO, který byl na ustavujícím zastupitelstvu znovu zvolen primátorem. Po volbách utvořilo vítězné hnutí ANO koalici s komunisty a hnutím Nový Sever, která má většinu 20 hlasů ve 35členném zastupitelstvu.

Chomutovská koalice je tak téměř totožná jako v minulém volebním období. Chybí v ní jen ČSSD, která teď bude v opozici. Stejně jako ODS, SPD a hnutí PRO Chomutov, které skončilo ve volbách druhé.

„Jednali jsme i o variantě spojení s PRO Chomutov. Měli bychom také většinu, ale 20 hlasů je bezpečnější většina než 19. Navíc se nám spolupráce (s Novým Severem a KSČM) osvědčila a můžeme pokračovat v započaté práci,“ uvedl Hrabáč, když byla dojednána nová koalice. 

Vedení města se musí podle Hrabáče zaměřit zejména na vyřešení problémů s parkováním, rozhodnout o osudu chátrajícího objektu bývalých městských lázní nebo na bezpečnost.

Náměstky primátora zvolili zastupitelé Davida Dindu (Nový Sever), který už v minulém období náměstkem byl, a Milana Märce (Nový Sever). Radními se pak stali Jiří Weber (ANO), Pavel Tůma (ANO), Milan Petrilák (ANO), Jiří Touška (ANO), Ladislav Drmý (KSČM), Jaroslav Komínek (KSČM), Karel Lipmann (Nový Sever) a Stanislav Mikšovič (Nový Sever). Rada města tedy bude jedenáctičlenná.

Hrabáč stál v čele města od roku 2016

Marek Hrabáč dříve vedl jako ředitel několik obchodních domů či hypermarketů a byl také ředitelem firmy A-Z Les. Do chomutovského zastupitelstva se dostal v roce 2015, kdy bylo po opakovaných volbách dohodnuto, že radnici povede koalice PRO Chomutov, ANO a KSČM.

Hrabáč se stal náměstkem tehdejšího primátora Daniela Černého z PRO Chomutov, kterého v prosinci 2016 ve funkci nahradil. Po volbách 2016 se stal Hrabáč i krajským zastupitelem. 

Podle obchodního rejstříku jeho jméno figuruje v řadě společností, je například členem představenstva Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova nebo Skládky Tušimice. 

Regulérnost říjnových voleb v Chomutově napadlo hnutí PRO Zdraví a Sport. Těsně před vyhlášením rozsudku krajským soudem ale stížnost stáhlo. Před čtyřmi lety se ve městě volby opakovaly kvůli kupčení s hlasy.