Přechod na DVB-T2 pokračuje mohutným skokem. Dotkne se třetiny domácností

Studio 6: Přechod na DVB-T2 od 27. 8. a co je s ním spojeno (zdroj: ČT24)

Zhruba třetině domácností vypnou minutu před půlnocí České radiokomunikace dosavadní vysílání ve standardu DVB-T, a to konkrétně multiplex 1, který obsahuje programy České televize a stanice Českého rozhlasu. Přechod na již běžící modernější vysílací standard DVB-T2 se bude týkat částí Kraje Vysočina, Pardubického kraje, Olomouckého kraje a Moravskoslezského kraje.

Přechod v této vlně zahrnuje poměrně vysoký počet vysílačů, které signálem zásobují zhruba třetinu domácnosti, uvedl ve vysílání Studia 6 ředitel pro regulaci Českých radiokomunikací Marcel Procházka. 

Dodal, že znamením o chystaném vypnutí vysílání je varovný piktogram v pravém horním rohu obrazovky. 

  • Jihlava – Javořice (Kraj Vysočina)
  • Pardubice – Krásné (Pardubický kraj)
  • Jeseník – Praděd (Olomoucký kraj)
  • Ostrava – Hošťálkovice (Moravskoslezský kraj)
  • Ostava – Hladnov (Moravskoslezský kraj)
  • Frýdek-Místek – Lysá hora (Moravskoslezský kraj) 
  • U komerčních stanic se termíny liší. Podrobnější informace o jednotlivých krajích a jednotlivých multiplexech zde.
  • Zdroj: dvbt2overeno.cz

Čtvrteční krok je předposledním v celorepublikové sérii vypínání starého standardu a přechodu na DVB-T2, které probíhá od listopadu minulého roku. Kvůli koronavirové krizi byl postup letos pozastaven a o čtyři měsíce prodloužen.

Posledním krokem pro Českou televizi a Český rozhlas bude 30. září, kdy dojde k vypnutí ve Zlínském kraji (vysílače Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny). 

„To, že přešli na nový standard, poznají diváci podle toho, že budou příjímat vysílání v HD kvalitě. V levém horním rohu televize pak spolu s názvem stanice uvidí označení HD,“ řekl Procházka. Vysoké rozlišení v DVB-T2 se týká všech stanic České televize. 

Komerční televize (zastoupené v multiplexu 2 a multiplexu 3) budou u zbývajících vysílačů ve starém formátu vypnuty do konce října.  

Celá akce umožní, aby dosavadní televizní pásmo 700 MHz bylo uvolněno pro sítě 5G. Informace o přechodu na DVB-T2 najdou diváci na digict.cztelevizezadarmo.cz, případně na dvbt2overeno.cz, kde jsou i informace o certifikovaných přístrojích pro příjem DVB-T2 vysílání.

K přechodu na nový vysílací standard dochází na základě rozhodnutí vlády a mezinárodních dohod. Nejen Česká televize, ale i všechny ostatní tuzemské televize proto musí postupně přeladit své stávající pozemní vysílání ve standardu DVB-T a dále vysílat jen v novém standardu DVB-T2.

  • Pro příjem DVB-T2 je zapotřebí televizor s příslušným tunerem pro signál DVB-T2 nebo alespoň set-top box, který nový signál dovede pro starší televizi zpracovat. Seznam kompatibilních televizorů a set-top boxů je na stránkách Českých Radiokomunikací.
  • Pokud je k příjmu pozemního vysílání využívána společná televizní anténa (STA), je také nutná její úprava. Společná anténa (na rozdíl od individuálních, kde většinou není třeba nic dělat) totiž využívá takzvané kanálové vložky, jejichž prostřednictvím se do kabelových rozvodů v bytovém domě dostává signál jednotlivých televizních sítí. S přechodem na DVB-T2 je nutné přeladit nebo vyměnit kanálové vložky. Jde o profesionální zásah, který musí provést servisní společnost zaměřená na úpravy antén.