Biden podepsal další sadu dekretů, chce podpořit přístup ke zdravotní péči

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek pokračoval ve vydávání exekutivních příkazů a tentokrát se zaměřil na zdravotnictví. Cílem nových opatření je podle amerických médií rozšířit přístup Američanů ke zdravotní péči a posílit zdravotnickou reformu z roku 2010 známou jako Obamacare. Biden při podepisování dekretů řekl, že chce „napravit škody“ napáchané jeho předchůdcem Donaldem Trumpem.

Jako opatření s nejvíce hmatatelnými krátkodobými dopady hodnotila agentura AP dekret nařizující obnovit přístup ke zdravotnímu pojištění skrze vládní portál HealthCare.gov. Tato platforma zprostředkovává nabídky státem dotovaných pojišťovacích programů, běžně zde ale lidé mohli uzavírat smlouvy pouze v šestitýdenním období na konci roku.

Nabízené programy pokrývají i chronické zdravotní problémy či potíže spojené s covidem-19 a lidé se do nich nyní budou moci registrovat i mezi 15. únorem a 15. květnem.

Vládní internetový obchod se zdravotním pojištěním je jedním z produktů „zákona o dostupné péči“ neboli Obamacare, který byl trnem v oku bývalého prezidenta Trumpa.

Trumpovi se nakonec reformu nepodařilo zrušit, po celý svůj mandát ovšem zákon oslaboval exekutivními příkazy, píše deník The New York Times. Bidenův předchůdce například umožnil prodej levného a krátkodobého pojištění, které nesplňovalo podmínky stanovené v zákoně.

Biden zrušil zákaz podpory zahraničních organizací vykonávajících potraty

Biden, který se coby viceprezident v kabinetu Baracka Obamy na tvorbě reformy podílel, sliboval její posílení a snahu docílit stav, kdy budou mít zdravotní pojištění všichni Američané. Při čtvrtečním ceremoniálu v Bílém domě hovořil o návratu k situaci, která panovala před příchodem Trumpa do Bílého domu.

Krokem v tomto směru je i zneplatnění regulace, která zakazuje státu finančně podporovat zahraniční organizace vykonávající potraty či poskytující konzultace ohledně interrupcí. Biden podepsal i další nařízení, u těch ale podle AP může trvat i měsíce, než přinesou konkrétní výsledky.

Agentura Reuters podotýká, že Biden jen ve svém prvním týdnu v Bílém domě vydal na 40 dekretů, což je vyšší počet než u několika předchozích prezidentů USA. Skoro polovina z Bidenových opatření nicméně jen ruší kroky učiněné jeho předchůdcem Trumpem.