Rychlá auta se rozletí po Zlínsku. Začíná Barum Czech Rally

Na tratě okolo Zlína vyrazí rychlá auta (zdroj: ČT24)

Startuje 49. ročník Barum Czech Rally, nejvýznamnější podnik svého druhu ve střední Evropě. I letos je součástí prestižního mistrovství Evropy. Víc než sto posádek z pětadvaceti zemí světa čekají rychlostní zkoušky na běžných silnicích Zlínského kraje. Tomu na trati odpovídají bezpečnostní opatření, obyvatelé Zlína a návštěvníci rally proto také musí počítat s dopravními omezeními.

První auta naostro vystartovala v pátek ráno v Pohořelicích. Proháněla se přímo po návsi. „Jsou tady hodně rychlá místa, některá jsou hodně hrbatá a není to tady o motoru, ale o podvozku,“ přiblížil závodní jezdec Tomáš Kostka.

Barum Czech Rally je jednou z nejnáročnějších asfaltových rally v Evropě. Víc než stokilometrovou rychlostí proletí auta úzkými uličkami obcí a měst, kterými závodní trasy vedou. V pátek po setmění projedou závodníci přímo centrem Zlína. Taková trať nemá ve světě rally obdoby.

„Za ta léta to máme zmapované, protože přesně víme, kam máme dávat vysoké ploty, aby nám lidi nepřebíhali při závodě na druhou stranu,“ přiblížil Petr Juřík z Barum Czech Rally.

Závody zasáhnou do života lidí v osmačtyřiceti vesnicích. Omezení a uzavírky má vyvážit ekonomický přínos závodu pro region, podle auditorů může celý motocirkus vydělat až dvaadvacet milionů korun za jediný ročník.

„Žije z nás spousta ubytovacích zařízení, která mají kapacitu naplněnou. Kdyby se někdo chtěl ubytovat teď, tak může buď do Přerova, nebo Hradiště,“ uvedl zástupce ředitele Barum Czech Rally Jan Regner.

„Barumka“ přináší dopravní omezení

Dopravní omezení pro MHD
Zdroj: www.zlin.eu

Přestože po tratích se budou auta prohánět vysokou rychlostí, sami návštěvníci musí počítat s omezením dopravy. Přímo ve Zlíně se v pátek pro městskou dopravu uzavře Gahurova ulice, autobusy také nebudou zajíždět na autobusové nádraží. Svou cestu skončí v ulici Hradská.

Změny se dotknou také cestujících vlakem. Jeden ze závodů totiž povede přímo přes trať, situaci na železnici také zkomplikují návštěvníci nedalekého hudebního festivalu ve Vizovicích. České dráhy proto vypraví zvláštní vlaky ze Zlína přes Dlouhou do Vizovic.