Městské divadlo Zlín uvede Shakespearovu klasiku. Hamlet omládne

Zlínský Hamlet oproti předloze omládl (zdroj: ČT24)

Jednu z nejznámějších Shakespearových tragédií přivádí na jeviště Městské divadlo Zlín. Inscenaci Hamlet věnovalo překladateli Jiřímu Joskovi, který o prázdninách zemřel. Nejznámější replika – být či nebýt – spojuje celou letošní divadelní sezonu.

V původním Shakespearově díle jsou celkem tři tisíce veršů. Všechny se ale do divadelního zpracování zlínského divadla nevešly. „Škrtat něco ze Shakespeara je peklo, protože všeho je vám líto,“ svěřil se režisér Zdeněk Dušek.

Nakonec se ale tvůrcům zkrácení Hamleta podařilo, ve hře diváci uslyší na asi dvě třetiny původního díla. Nechybí ani ten nejtradičnější verš. Hamletovskou otázku si pokládá teprve 22letý Matěj Štrunc.

„Naše specifikum je, že máme extrémně mladého Hamleta. Původně jsem měl vymyšlenou koncepci na třicátníka, protože Shakespearův Hamlet byl také třicátník,“ vysvětlil Dušek.

„Mladý člověk přichází do světa dospělých, poprvé se s ním konfrontuje. Najednou to není ta klasická krize středního věku, která u 30letých Hamletů bývá,“ přibližuje Štrunc svého dvacetiletého Hamleta.

Podobně to vidí i režisér inscenace. „V podstatě bych řekl, že naše motto je: Nevěř nikomu, komu je nad 30,“ uvedl Dušek.

Pro zlínského Hamleta je znázornění dánského prince první velkou rolí. „Musím přiznat, že často mi hra leze do snů. V noci se probudím, jdu na záchod a najednou jsem v půlce monologu. Tohle se mi děje docela často,“ usmívá se představitel hlavní role.

Městské divadlo Zlín uvede premiéru inscenace v sobotu večer.