Přípravy dálnice D49 můžou pokračovat. Soud zamítl další žalobu aktivistů

Silničáři můžou pokračovat v přípravách na stavbu dálnice D49 z Hulína do Fryštáku. Krajský soud v Brně zamítl další žalobu aktivistů, na plánované trase podle nich žijí chráněná zvířata. Přípravy se zastavily loňský rok na jaře, kdy aktivisté podali první žalobu.

Chránění živočichové jsou důvodem sporu ekologů ze spolku Egeria a silničářů. Soud ve čtvrtek rozhodl v pořadí třetí spor, aktivistům v něm nevyhověl. Jejich první žaloba se týkala výskytu křečka polního, ve druhé argumentovali celkem sedmnácti ohroženými druhy. Mezi nimi zmiňují čolka obecného, raka říčního nebo rosničku zelenou.

Ekologičtí aktivisté brzdí přípravy pro výstavbu dálnice na Valašsko od loňského jara. První žalobu soud zamítl jako neopodstatněnou, u další ještě pracovníci soudu nevypracovali odůvodnění. „Rozhodnutí soudu vítáme. Jsme rádi, že soud stojí na naší straně,“ řekl serveru iDNES ředitel zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR Karel Chudárek.

Po posledním rozhodnutí soudu mohou přípravy pokračovat. „My i zhotovitel jsme připraveni začít, ale chybí nám stavební povolení. Než soud napíše odůvodnění, měli bychom mít vyřízená vyjádření, která nám zatím propadla. Pak všechny doklady dodáme stavebnímu úřadu a počkáme, až vydá stavební povolení,“ dodal Chudárek.

Infografika: Plánovaná trasa dálnice D49
Zdroj: ČT24

Proti stavebnímu povolení od ministerstva dopravy se ale ekologové mohou odvolat. Soud eviduje žalobu spolku ohledně výskytu chráněných živočichů i v úseku plánované D49 mezi Fryštákem a Lípou. O této by měl soud podle tiskové mluvčí soudu Evy Láskové rozhodnout do konce prázdnin.