Chovatelé ze Zlínska budou muset porazit svá domácí prasata. A nová koupit až na jaře

Starostové se snaží informovat chovatele o nutnosti porazit prasata (zdroj: ČT24)

Kvůli mimořádným opatřením spojeným s africkým morem musí chovatelé z padesátky obcí na Zlínsku do konce tohoto měsíce porazit všechna svoje domácí prasata. Nová si budou podle odhadů odborného asistenta Mendelovy univerzity Radima Plhala moci pořídit nejdřív na jaře, rizikový virus totiž může přečkat zimu.

Mimořádné opatření vydali veterináři ve středu večer. Starostové zasažených obcí se proto ve čtvrtek snaží chovatele o nové povinnosti informovat. Kompenzace ale za předčasnou zabijačku nedostanou.

„Chovatelé musí prasata porazit, anebo svůj chov zaregistrovat. O případných kompenzacích jsme dosud nejednali,“ uvedl šéf zlínské veterinární správy František Mahdalík. Chovy registrované podle plemenářského zákona zvířata porazit nemusí, všechny změny – od přesunu prasat po jejich úhyn – je ale třeba hlásit veterinářům.  Za porušení pravidel hrozí pokuta až 50 tisíc korun, pro právnické osoby až 2 miliony korun.

Nařízení SVS
Zdroj: ČT24/Státní veterinární správa

Veterináři zároveň připraví nový soupis prasat v domácích chovech, hotový by měl být za týden. Zatím tak není jasné, kolik zvířat musí do konce měsíce na porážku. „Soupis, který vznikl v létě, uváděl, že jenom ve Zlíně bylo sedmatřicet chovatelů, kteří chovali téměř šest desítek prasat,“ uvedl mluvčí zlínského magistrátu Lukáš Fabián.

Dosud platilo, že pokud chovatelé budou dodržovat ochranná opatření, aby se jejich zvířata nenakazila od divokých prasat nebo aby oni sami nepřišli do kontaktu s nakaženou zvěří, mohou si doma chovaná prasata ponechat. Jenže s příchodem zimy začala divoká prasata migrovat, a veterináři se proto rozhodli přistoupit k přísnějším opatřením.

Ministr zemědělství Marian Jurečka navíc zdůranil, že chovatelé bezpečnostní opatření nedodržovali. „Při kontrolách jsme zjistili, že chovatelé prasat chodí do lesa na houby a potom se nepřezují, nevydenzifikují boty, nepřevléknou se a v oblečení, v jakém byli v lese, jdou ke svým prasatům,“ řekl Jurečka. 

„Zavlečení do malého chovu znamená problém pro celou republiku,“ zdůraznil ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Podle Jurečky se dosud náklady na boj proti africkému moru prasat mohly vyšplhat na deset milionů korun. „Přesněji to vyčíslíme na konci roku, až sečteme náklady ministerstva zemědělstí, Státní veterinární správy a Zlínského kraje,“ doplnil ministr. O výskytu afrického moru prasat v zemích Evropské unie Jurečka jednal s eurokomisařem pro bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem, který Česko pochválil za akceschopnost a také za to, že se nákazu podařilo udržet pouze ve Zlínském kraji.

Starosta Lukova: Opatření se u nás týká pěti drobných chovatelů (zdroj: ČT24)

Odborník: Děláme všechno proto, abychom virus pochopili

„Pro Česko i pro Evropu je africký mor prasat novou nemocí. Veterináři dělají všechno proto, aby pochopili, jak funguje. Proto se neustále upřesňuje informace třeba o tom, že některá prasata mohou nákazu přežít a mohou virus dál přenášet,“ uvedl odborný asistent Mendelovy univerzity Radim Plhal.

Podle něj je virus poměrně odolný. „Zatím nemáme jednotné informace o tom, jak dlouho dokáže přežít v uhynulém zvířeti. V zimě by se mohl v těle mršiny zakonzervovat a zimu přežít. Nová prasata si tak chovatelé budou moci pořídit až poté, co se podaří ulovit všechny divočáky a zároveň pořádně prohledat rizikovou oblast, aby tam nezůstala nakažená mršina,“ dodal Plhal. Dřív než na jaře se proto chovatelé nových prasat dočkat nemusí.

Udělejte zabijačku už teď, přikázali chovatelům veterináři kvůli africkému moru prasat (zdroj: ČT24)

Už déle než čtyři měsíce se daří africký mor prasat udržet na území zhruba šedesáti kilometrů čtverečních ohraničeném pachovými a elektrickými ohradníky, což odborníci považují za velký úspěch.

Žádný stát si dnes nemůže být jistý, že se na jeho území africký mor prasat neobjeví.
Marián Jurečka
ministr zemědělství

Odlov divočáků pokračuje

Riziko šíření viru se snaží snížit policejní ostřelovači, kteří divočáky v nákazové oblasti loví. V noci na čtvrtek se jim podařilo zastřelit sedm prasat u obcí Ostrata a Hvozdná. Celkem bylo dosud v ohnisku nákazy uloveno či odchyceno do pastí více než 270 divokých prasat. Zastřelené kusy odstraňují veterináři, s většími kusy jim pomáhají i hasiči. Podle odhadů je ale v oblasti stále několik desítek prasat infekčních.

Zelená zóna afrického moru prasat
Zdroj: ČT24/SVS

Veterináři se obávají, že v zimě by mohly pachové ohradníky, které mají zvířata udržet v lokalitě, zapadnout sněhem a prasata by mohla nákazu roznést dál. Myslivci proto teď hledají způsob, jak migrující zvířata udržet v uzavřené oblasti.

Na Moravě už bylo od léta odstřeleno na deset tisíc kusů černé zvěře, což odpovídá odlovenému počtu prasat za celý loňský rok. Na nákazu africkým morem uhynulo dosud 160 prasat, další ale nákazu přežila a mohou ji dál přenášet.

Do lesů, polí a na polní cesty ve vysoce rizikové oblasti na Zlínsku mají lidé nadále zakázaný vstup. První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na okraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata. Pro lidi není nebezpečná.